Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Pentagon nem küld több katonát az amerikai-mexikói határhoz

2018-11-16 08:33:59

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon nem küld több katonát az amerikai-mexikói határhoz - jelentette ki újságíróknak csütörtökön Patrick Shanahan miniszterhelyettes.

    "Immár 5800, aktív szolgálatban lévő katona tartózkodik az amerikai-mexikói határon és ez a plafon, legalábbis pillanatnyilag" - fogalmazott a Pentagon második számú vezetője. Shanahan mindazonáltal hozzátette: a katonák küldetése hivatalosan december 15-ig tart, és addig "még szó lehet létszámnövelésről".
    A katonák határra vezényléséről Donald Trump amerikai elnök döntött még a november 6-i félidős választások előtt. Feladatuk az amerikai határhoz közelítő, több ezer fős migránskaraván megállítása. A katonák mellett a Nemzeti Gárda 2100 tartalékosát is a határhoz vezényelték a határőrök munkájának segítésére.
    Szerdán az amerikai-mexikói határhoz látogatott két miniszter is: James Mattis, a Pentagon vezetője és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca irányítója. A két politikus a határ texasi szakaszánál járt, katonákat látogatott meg és megtekintett két menekülttábort.
    Úton Texasba, James Mattis az őt kísérő újságíróknak nyilatkozva védelmébe vette a katonák kivezénylését. Mint fogalmazott: ez akár jó kiképzést is jelenthet háborús viszonyok esetére. "A határok biztonsága nemzetbiztonsági kérdés" - szögezte le Mattis, és egyúttal "morális küldetésnek" nevezte a határőrök segítését az illegális migránsok visszaszorításában, különös tekintettel a kaliforniai határszakaszra, amelynél már több ezer migráns táborozik átjutást remélve.