Emma napja van. | 2024.04.19

Grezsa István: Magyarország újra motorjává válhat a Kárpát-medencei együttműködésnek

2018-11-15 16:15:00

Magyarország újra motorjává válhat egy olyan új, Kárpát-medencei együttműködésnek, ahol a magyarsággal való együttműködés a stabilitást szolgálja és végső soron közös érdek - mondta Grezsa István csütörtökön Budapesten. 

    A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a magyar szórvány napján arról beszélt: a "politikai trend arra mutat", hogy "a bizalmatlanságot felülírja a bizalom, és az együttműködés uralja a Kárpát-medencében élő népek és országok közötti kapcsolatot" - fogalmazott. 
    Ennek sok jele mutatkozik - mondta, és példaként említette Szerbiát, ahol az ország európai uniós törekvései "jól összeköthetők a magyar nemzeti kisebbség és a magyar szórvány boldogulásával". Említette továbbá a "jó szlovák magyar államközi kapcsolatokat", hozzátéve, hogy azért van még tennivaló a nemzetiségi jogok terén.
    A miniszteri biztos hangsúlyozta: a mai magyar politika nem valami ellen irányul, és a szomszéd népekkel együttműködésben képzeli a jövőt. 
    A magyar szórvány napja tehát miközben fontos nemzeti ügy, túl is mutat önmagán, hiszen a népek közötti együttműködéséről is szól - fűzte hozzá.
    Grezsa István kitért arra is: a magyar szórvány és a tömbvidékek magyarsága a magyarság számára egyfajta "aranytartalék" is, amely növeli a magyarság 21. századi versenyképességét.
    "Valóban minden magyarra, a magyar szórvány legelmaradottabb részein élőkre is számít a magyar kormány" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a szórványban élő magyarság nemcsak humán erőforrás, hanem ebből adódóan gazdasági versenyelőnyt is eredményez.