Gedeon napja van. | 2024.03.28

Merkel: a jólét és az emberi méltóság megőrzése nagymértékben függ a digitalizációtól és a mesterséges intelligenciától 

2018-11-14 18:59:00

Nagymértékben függ a digitalizáció és a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználásától, hogy sikerül-e Németországban és Európában megőrizni a jólétet és megvédeni az emberi méltóság értékét - mondta Angela Merkel német kancellár egy szerdai interjúban.

    A mesterséges intelligenciával foglalkozó kormányzati stratégia megtárgyalására szervezett kétnapos kihelyezett kormányülésre időzített interjúban kiemelte, hogy a nagy fogyasztói platformok - köztük közösségi oldalak és online áruházak - területén Európa ugyan hátrányban van az Egyesült Államokkal és Ázsiával szemben, a digitalizáció következő fejezete viszont már az ipar átalakulásáról, a "4.0-ás ipar" felemelkedéséről szól.
    Ebben Németország egészen a közepes méretű vállalatokig "nagyon jól áll", a kormány pedig kiemelten kezeli a digitalizációval kapcsolatos ügyeket - mondta Angela Merkel a legnagyobb európai szoftverfejlesztő cég, a német SAP egyik alapítójának nevét viselő potsdami Hasso Platner Intézetben tartandó kormányülés előtt a t-online.de hírportálnak adott interjúban.
    Mint mondta, a kormány mellett működő független szakmai tanácsadó testület, a digitalizációs tanács közreműködésével összeállították az elvégzendő feladatok gyűjteményét, amelyet folyamatosan frissítenek. Az egyik legfontosabb ügy az úgynevezett nemzeti mesterséges intelligencia stratégia, amely nemcsak azt célozza, hogy Németország megőrizze az élbolyban elfoglalt helyét a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások területén, hanem azt is, hogy Németország és Európa világszerte a legfontosabb tényező legyen.
    "Nagyon nagy mértékben ettől függ jövőbeli jólétünk, és az a kérdés is, hogy sikerül-e, és miként sikerül megvédeni az emberi méltóság európai értékét és a magánszférát a digitalizáció korában" - mondta a német kancellár.
    Elmondta, hogy Franciaországgal együttműködve kialakítják a terület szereplőinek hálózatát, amely a többi között a mesterséges intelligencia és a munkaerőpiac átalakulásának összefüggéseivel, illetve az adatok felhasználásának kérdéseivel foglalkozik majd. A témák közé tartozik az "adatszuverenitás" is, és megkezdi munkáját egy "adatetikai bizottság", amely 2019 szeptemberére dolgozza ki javaslatait.
    Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Németország soha nem követheti Kína példáját, ahol már tesztelik az úgynevezett szociális kreditrendszert, amelyben az állam értékeli az állampolgárok magatartását és döntéseit.
    Arról is szólt, hogy az idén decemberig elkészül egy közös, német-francia javaslat a "digitális konszernek" - például Google, Facebook - európai adóztatásáról. Azonban "nem lehet az a célunk, hogy folyton amerikai és kínai konszernek működését szabályozzuk, inkább azt kell megcéloznunk, hogy a jövőben ismét Európából érkezzenek az új megoldások, az új standardok és a meghatározó szereplők" - mondta Angela Merkel.
    Az infrastruktúra oldaláról szemlélve a legfontosabb feladatok közé tartozik a mobil távközlési hálózatok új nemzedéke, az 5G technológia bevezetése. Ezért 2019 első negyedévében megtartják az 5G-hez szükséges frekvenciasávok árverési eljárását. Az eddigi eljárásoktól eltérően most iparvállalatok is közvetlen hozzáférést szerezhetnek a szűkösen rendelkezésre álló frekvenciasávokhoz - mondta a német kancellár.
    A digitalizáció és a mesterséges intelligencia munkahelyromboló hatásaival kapcsolatos félelmekről szólva hangsúlyozta, hogy nem a túl sok, hanem a kevés digitalizáció jelent nagyobb veszélyt, az eddigi tapasztalatok pedig azt jelzik, hogy nem csökken majd drámaian a munkahelyek száma. Azonban a munkaerőpiaci helytálláshoz "digitális kompetenciák" sora kell majd, ezért kulcsfontosságú a továbbképzés és az élethosszig tartó tanulás ösztönzése - fejtette ki Angela Merkel.