Gedeon napja van. | 2024.03.28

Klebelsberg Kuno Hetet rendeznek a Kultúrkúriában

2018-11-10 12:46:00

Kiállítások, koncertek, kerekasztal-beszélgetés, díjátadó és gálaműsor várja az érdeklődőket a Klebelsberg Kuno Héten november 12. és 18. között a Klebelsberg Kultúrkúriában.

    A Klebelsberg Kultúrkúria névadója születésnapjának hetében minden évben megrendezi a Klebelsberg Kuno Hetet, amelyen különböző programokkal emlékezik meg a néhai kultuszminiszterről - olvasható a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
    A Klebelsberg Kuno Hét nyitó programjaként november 12-én Csak egyetlen út van előttünk, a szellem és a kultúra útja címmel hallgathatnak meg az érdeklődők kerekasztal-beszélgetést Klebelsberg Kuno (1875-1932) vallás- és közoktatásügyi miniszter munkásságáról, Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos és Takaró Mihály irodalomtörténész közreműködésével, Kondor Katalin vezetésével.
    A Római Magyar Akadémia ösztöndíjasainak kiállítását november 13. és november 25. között tekinthetik meg a látogatók. A kiállítást november 13-án Révész Mária miniszteri főtanácsadó nyitja meg. A tárlat, amelynek kurátora Németh Pál, a Párbeszéd Háza Töredékszavak - A Római Magyar Akadémia Képzőművészeti Ösztöndíjasainak tárlata című kiállításához kapcsolódva az elmúlt hét év római akadémiai ösztöndíjasainak munkáiba nyújt betekintést.
    November 14-én, szerdán a Collegium Hungaricumok születése, története és utóélete a II. világháború után címmel tart előadást Ujváry Gábor történész, a Veritas Történetkutató Intézet és a Horthy-kori kutatócsoport vezetője.
    Klebelsberg Kuno gyakran hangoztatta kulturális politikája két alapmotívumát: az "alsóbb néprétegek" műveltségi szintje emelésének és egy európai látókörű elit kialakításának szükségességét. Utóbbi érdekében hozta létre a legtehetségesebb magyar fiatalok posztgraduális képzését biztosító ösztöndíjrendszert, továbbá ennek támogatására a magyar kulturális külpolitika szempontjából legfontosabb nagyvárosokban a Collegium Hungaricumok hálózatát. Berlinben és Bécsben 1924-ben, Rómában 1927-ben alakult Collegium Hungaricum, és 1927-ben Párizsban is egy ehhez hasonló típusú intézmény fogadta a magyar állami ösztöndíjasokat.
    November 15-én Jánosi Antal portréfilmje látható Ne féljetek - Jókai Anna élete és művészete címmel. Az alkotás operatőre Butskó György, a film bemutatását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.
    November 16-án, pénteken a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat által alapított Klebelsberg Kuno-díj ünnepélyes átadása előtt Klebelsberg Kuno szobránál emlékeznek a kultuszminiszterre. A koszorúzást díjátadó és gálaműsor követi a Vadkerti-Zsapka-Sipos akusztikus trió koncertjével.
    A Klebelsberg Kuno Emléktársaság november 17-i konferencia-napjának programjában, Az életszemlélet című rendezvényen Boros Misi komolyzenei koncertje hallható. A koncert előtt Boros János és Orbán Jolán egyetemi tanárok, Boros Misi szülei tartanak rövid előadást A virtuóz és a hétköznapok címmel.
    A Klebelsberg Kuno Hét kísérő rendezvényeként a Buda anno - hangulatok a múlt századból címmel Domokosné Gombosi Mária fotókiállítása tekinthető meg november 7. és november 27. között. A művész feketével és fehérrel, fénnyel és árnyékkal emlékezik vissza az ötven, vagy éppen hatvan évvel ezelőtti Budapestre. A kiállítást november 7-én Szabó Győző, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója nyitja meg.
    A Klebelsberg Kuno Hét házigazdája Láng Zsolt II. kerületi polgármester, a rendezvény fővédnöke Varga Mihály pénzügyminiszter.