Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ifj. Lomnici: már Boszniában is lehet használni az ENSZ bankkártyáit

2018-11-09 11:58:00

Az illegális bevándorlók már nemcsak Görögországban, hanem Boszniában is használhatják az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által kiadott, nem névre szóló bankkártyákat, aminek jogállamban nem szabadna lehetségesnek lennie - mondta ifj. Lomnici Zoltán az M1 aktuális csatornán pénteken.

    Az alkotmányjogász hozzátette: az Európai Unióban 2015 óta - a pénzmosás megelőzéséről és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról szóló rendelet, illetve a pénzügyi tranzakciók átláthatóságára vonatkozó határozat szerint - ilyen jellegű pénzügyi terméket nem lehetne piacra dobni.
    Elmondta: a 2007-es magyarországi jogszabályban az áll, hogy az ügyfél-azonosítás az alapja minden pénzügyi műveletnek, amely a bankkártya-kibocsátással is együtt jár. A regisztrációhoz okmányok és számos információ szükséges, az illegális bevándorlók pedig sok esetben valótlan adatokat adtak meg magukról - fűzte hozzá ifj. Lomnici Zoltán.
    Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a napokban derült ki, hogy az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) több tízezer névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között.