Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai kormányzat a kongresszussal egyeztet Oroszország elleni további szankciókról 

2018-11-07 10:50:00

Az amerikai kormányzat arra készül, hogy a törvényhozókkal egyeztessen az Oroszország elleni újabb szankciókról a Szkripal-ügy miatt - jelentette be közleményében Heather Nauert külügyi szóvivő. 

    Utalva az Egyesült Királyságban egy volt orosz kettős ügynök és a lánya márciusban elkövetett megmérgezésének botrányára, Nauert a közleményben hangsúlyozta: kedden járt le az a 90 napos határidő, ameddig Moszkvának eleget kellett volna tennie a vegyi fegyverek alkalmazásának megelőzéséről szóló, 1991-ben született amerikai törvény előírásainak. Ez nem történt meg, így Washington fontolóra veszi, hogy bővíti a Szergej Szkripal ügynök megmérgezése után már foganatosított büntetőintézkedéseket. 
    A Trump-kormányzat azonban nem kíván a kongresszussal történő konzultációk nélkül döntést hozni. Heather Nauert a kommünikében nem jelölt meg határidőt sem a konzultációkra, sem az kormányzat várható döntésére. 
    Az idén márciusban az angliai Salisburyben megmérgezték Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynököt és a lányát. Mindketten túlélték a gyilkossági kísérletet, amelynek hátterében London és Washington egyaránt Moszkvát sejtette. Az orosz kormány mindig kategorikusan cáfolta, hogy köze lett volna az ügyhöz, és abszurdnak minősítette az amerikaiak és a britek állításait. 
    Az Egyesült Államok augusztusban a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény megsértésére hivatkozva szankciókat foganatosított a Szkripal-ügy miatt Oroszország ellen. Washington akkor jelezte: további büntetőintézkedéseket is hoz, amennyiben Moszkva három hónapon belül nem ad biztosítékot arra, hogy a jövőben nem alkalmaz vegyi fegyvert és nem teszi lehetővé az ENSZ-ellenőrzést.
    Az Egyesült Királyság belügyminisztériumának államtitkára, Ben Wallace szeptember elején bejelentette, hogy az orosz katonai hírszerzés munkatársaiként azonosították az elkövetőket.