Emma napja van. | 2024.04.19

Novák Katalin: további családpolitikai intézkedések megerősítésére szolgál a nemzeti konzultáció

2018-11-06 13:10:00

A kormánynak vannak további tervei a családtámogatási rendszer bővítésére, a nemzeti konzultáción pedig szeretne visszajelzést és megerősítést kapni, hogy jó irányba halad - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

    Novák Katalin arról beszélt, hogy 2010 óta évről évre növelik a családok támogatására fordított összeget, és nem lesz ez másképp, amíg polgári kormánya van az országnak.
    2010 előtt nem érte el az ezermilliárd forintot a családtámogatásra fordított összeg, mostanra ezt megduplázták, és már az eredmények is látszanak: 20 éve nem volt ilyen magas a gyerekvállalási kedv, és másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma - mondta el az államtitkár.
    Közölte, a mostani konzultáción arra az alapvető sorskérdésre várják a választ, hogy az Európát érintő népesedési válság és migrációs nyomás fényében Magyarország külső vagy belső erőforrásaira támaszkodjon-e.
    Kikérik az emberek véleményét továbbá a főállású anyaság intézményéről, az otthonápolásról, a fiatalok életkezdési támogatásáról és a gyerekek védelméről is - sorolta Novák Katalin.
    Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a kérdőív kitér arra is, hogy a költségvetési támogatásokat kétharmados jogszabállyal védjék-e. 
    Erre azért van szükség, mert 2002. és 2010. között a balliberális kormány családellenes volt, szétverte az addigi családtámogatási rendszert, és nem szeretnék, ha ez újra előfordulna - mondta Novák Katalin.