Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szerb külügyminiszter: a Nyugat azt kéri Belgrádtól, hogy ne "irritálja" az albánokat

2018-11-05 14:22:00

A nyugati országok azt kérik Szerbiától, hogy hagyjon fel azzal az albánok számára "irritáló" diplomáciai tevékenységével, amelynek eredményeként egyre több olyan állam vonja vissza Koszovó függetlenségének elismerését, amely korábban úgy nyilatkozott, önálló államnak tekinti Szerbia egykori déli tartományát - közölte Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Vecernje Novosti című belgrádi napilap hétfői beszámolója szerint.

    Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni. Az utóbbi tíz évben a világ több mint száz országa ismerte el Koszovó önállóságát, Belgrád diplomáciai tevékenységének köszönhetően viszont az utóbbi időben kilenc állam visszavonta ezt az elismerést. Ivica Dacic korábbi állítása szerint az a cél, hogy száz alá csökkenjen a Koszovót elismerő országok száma. Mint mondta: amikor arról fognak szavazni, hogy felvegyék-e Koszovót az Interpolba, mindenki látni fogja, hogy nem pontos az a lista, amely a koszovóiak szerint a függetlenségüket elismerő országok neveit tartalmazza. 
    Ivica Dacic állítása szerint a nyugati országok úgy vélik, Belgrád lépései aláássák a kétoldalú kapcsolat rendezését célzó, Pristinával folytatott párbeszédet, ezért azt kérik Szerbiától, hogy hagyjon fel ezzel a tevékenységével. A szerb diplomácia vezetője szerint az viszont nem zavarja a Nyugatot, hogy Koszovó bizonyos országoknál a függetlenség elismeréséért, a nemzetközi szervezeteknél pedig a tagságért lobbizik.
    A Vecernje Novosti információi szerint jelenleg 102 ország tartja számon független államként Koszovót. 2017 októbere óta Suriname, Sao Tomé és Príncipe, Bissau-Guinea, Burundi, Pápua Új-Guinea, Libéria, Lesotho, a Dominikai Közösség és Grenada vonta vissza Koszovó önálló államként való elismerését.