Emma napja van. | 2024.04.19

Putyin javasolta az orosz katonai hírszerzés korábbi elnevezése, a GRU visszaállítását

2018-11-02 20:01:00

Az orosz katonai hírszerzés korábbi neve, a fegyveres erők törzsének Katonai Hírszerzési Főcsoportfőnöksége (Glavnoje Razvedovatyelnoje Upravlenyije, GRU) visszaállítására tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Moszkvában, a szolgálat megalakulásának 100. évfordulója alkalmából.

    A szerv 2010-ben áttért a GU (Glavnoje Upravlenyije, Főcsoportfőnökség) elnevezés használatára, ám a GRU rövidítés megszokásból továbbra is makacsul tartja magát mind az orosz, mind a külföldi sajtóban, sőt, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a hivatalos nyilatkozatokban és dokumentumokban is. 
    A GU, teljes nevén az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői Vezérkarának Főcsoportfőnöksége, a védelmi tárca külső hírszerző szerve és egyúttal az orosz fegyveres erők központi felderítési szerve. Kompetenciájába a régiókra specializálódott, a rádiótechnológiai és világűrből folytatott hírszerzés, valamint az operatív műveletek mellett beletartozik a katonai technológiák, a gazdaság, valamint a hadászati doktrínák és fegyverzetek alakítása, továbbá az információs hadviselés is.
    Putyin a szolgálat megalakulásának centenáriuma alkalmából az Orosz Hadsereg Színházában üdvözölte pénteken a veteránokat, és azt mondta, hogy a GRU elnevezést vissza kellene állítani. Az elnök, főparancsnoki minőségében, azt hangoztatta, hogy a hírszerzés mindig is a katonai hivatás és a haditudományok elválaszthatatlan része volt. 
    Szavai szerint az orosz katonai hírszerzést a kimagasló szakmaiság és az egyedülálló lehetőségek jellemzik, egyebek között a különleges műveletek terén. Elismeréssel szólt GU-tól származó jelentésekről és elemzésekről. Putyin "legfontosabb prioritásnak" nevezte az orosz fegyveres erők minőségi fejlesztését, amelynek egyik kulcsfontosságú iránya a katonai hírszerzés személyi állománybeli, operatív és technikai potenciáljának megerősítése.
    Idén a GU neve elsősorban a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya elleni márciusi angliai mérgezéses merénylettel, valamint a holland állítás szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellen áprilisban megkísérelt lehallgatási kísérlettel kapcsolatban merült fel. A fősodorhoz tartozó nyugati sajtó túlnyomó része a két incidenst eldöntött tényként az orosz katonai hírszerzés kudarcaként könyvelte el.
    A Jurij Levada Független Elemzőközpont egy múlt héten nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából ezzel ellentétben, Oroszországgal kapcsolatban, az derült ki, hogy az oroszoknak csak a 3 százaléka hiszi el, hogy országuk titkosszolgálatainak közük lehet a Szkripal-ügyhöz.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó