Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin: komoly következményekkel járhat az egyházi ügyekbe való beavatkozás

2018-11-01 19:15:00

Komoly következményekkel járhat a ruszofóbia és a primitív nacionalizmus, valamint az egyházi ügyekbe történő beavatkozás a posztszovjet térségben - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világgyülekezet elnevezésű nemzetközi ernyőszervezet csütörtöki plenáris ülésén, Moszkvában.

    "Tanúi vagyunk annak, hogy milyen erőfeszítések történnek ma a világ átformálására, valamint az évszázadok alatt kialakult civilizációs értékek és a kulturális-történelmi tér lerombolására" - mondta az az orosz vezető. 
    Putyin szerint ezen törekvések célja az "arctalan protektorátusok" létrehozása, mert "a megosztott, emlékezetüktől megfosztott, vazallusi szintre süllyesztett népeket kényelmesebben és egyszerűbben lehet kormányozni" és önös célok érdekében felhasználni. Sajnálkozását fejezte ki, hogy ez a szándék egyebek között a posztszovjet térségben is megjelent.
    Az elnök szerint bevetésre került a "barlangi nacionalizmus és a ruszofóbia" eszköze, valamint az egyházi életbe való durva és könyörtelen beavatkozás figyelhető meg. Véleménye szerint az ilyen politika veszélyes, és komoly következményekkel járhat.
    Kifejezte meggyőződését hogy az egyes országoknak a világra gyakorolt hatása nemcsak azok gazdasági fejlettségétől, hanem tudományos, kulturális, lelki és emberi potenciáljától, valamint az ezen értékekért való összefogásra való képességtől is függ. 
    Vlagyimir Putyin úgy vélekedett, hogy "a fejlődés összetettségének megértése és a civilizáció" jelenti a "sokpólusú világ és a nemzetközi jog védelmezésének alapját".
    Putyin köszönetet mondott Kirillnek, az orosz ortodox egyház pátriárkájának a 25 éve alakult Orosz Népi Világgyülekezet tevékenységének támogatásáért, a tanácskozás részvevőinek pedig a társadalom és az állam érdekében teljesített küldetésükért.