Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nukleáris energetikai csúcstalálkozót tartottak Budapesten

2018-10-30 17:10:00

A kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb nukleáris energetikai konferenciáját tartották Budapesten kedden - közölték a szervezők az MTI-vel.

    A közlemény szerint az Egyesült Királyság 4. kelet-közép-európai Nukleáris Energetikai Csúcstalálkozóján kilenc ország több mint 100 vezető energetikai szakembere vett részt. 
    A londoni Department for International Trade és a régió brit nagykövetségei által indított rendezvénysorozat célja, hogy az Egyesült Királyság legjelentősebb nukleáris energiával foglalkozó vállalatai, szervezetei tovább mélyítsék a régióban már meglévő üzleti kapcsolataikat, illetve az iparág legjelentősebb régiós szereplői bemutassák a legújabb fejlesztéseket, technológiai újításokat, a nukleáris világ friss trendjeit.
    A közlemény szerint a rendezvényt megnyitó Iain Lindsay, az Egyesült Királyság Magyarországra delegált nagykövete elmondta, hogy az Egyesült Királyság hisz a nukleáris energia jövőjében Európában. A brit kormány komoly elkötelezettségét jelzi az a jelentős beruházás, amivel a szektor beszállítói láncát fejleszti, valamint a fejlett nukleáris kutatásokat és innovációt támogatja.  
    A rendezvényen részt vevő Süli János tárca nélküli miniszter közölte: Paks 2 nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás, a klímavédelmi követelmények csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetőek, ezért is döntött Magyarország a nukleáris kapacitásának fenntartása mellett. Stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és a gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre, ennek a garanciája a két új paksi blokk. Magyarország versenyképességének kulcsa nem az olcsó munkaerő, hanem az alacsony termelési költségek, amihez az olcsó és megbízható villamosenergia-ellátás elengedhetetlen - írják a közleményben.
    Glen Little, a Brit Nuclear Industry Association képviselője a tanácskozáson azt hangsúlyozta a közlemény szerint, hogy az Egyesült Királyság kivételes nukleáris beszállítói lánccal rendelkezik. Ez felöleli az erőművi leszerelést, a termelést és egy egyre növekvő beszállítói kört, akik az új erőművi építkezésekben vesznek részt.