Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szeptemberben a megszokott ütemben nőttek a személyes kiadások az Egyesült Államokban

2018-10-29 17:59:00

Az előző hónapokkal megegyező mértékben nőttek a személyes fogyasztásra fordított kiadások szeptemberben az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) hétfőn kiadott jelentése szerint.

    A Fed monetáris politikai döntéseiben leginkább figyelembe vett mutató, a személyes fogyasztásra fordított lakossági kiadások indexe 0,1 százalékkal nőtt az előző havihoz képest szeptemberben, az előző három hónappal megegyező mértékben. Ezen belül a szolgáltatásokra fordított kiadások indexe 0,2 százalékkal emelkedett, szintén az előző három havival megegyező mértékben. A javakra fordított kiadások indexe 0,1 százalékkal csökkent, az augusztusi csökkenéssel megegyezően. A tartós javakra 0,4 százalékkal kevesebbet költöttek szeptemberben mint augusztusban, amikor 0,3 százalék volt a havi csökkenés. 
    Szeptemberben a személyi jövedelmek az előző havihoz képest 0,2 százalékkal, 2017 júniusa óta a legkisebb mértékben nőttek az Egyesült Államokban az augusztusi 0,4 százalékos havi növekedés után. A piac 0,3 százalékos havi növekedést várt szeptemberre. 
    A személyes kiadások az előző havihoz képest a várakozásoknak megfelelő 0,4 százalékkal nőttek szeptemberben az augusztusi 0,5 százalékos havi növekedés után. 
    Inflációval kiigazítva a (reál) személyes kiadások 0,3 százalékkal nőttek szeptemberben az augusztusi 0,4 százalék havi növekedés után. 
    Az energia és élelmiszer kiadások leszámításával a személyes kiadások az előző havihoz képest 0,2 százalékkal nőttek a várt 0,1 százalék növekedés helyett az augusztusi 0,0 százalék után. 
    Éves bázison a személyes kiadások árindexe a vártnak megfelelő 2,0 százalékkal nőtt az augusztusi 2,2 százalék éves növekedés után. A személyes kiadások energia és élelmiszer kiadások nélküli (mag) árindexe a vártnak megfelelően az előző havival megegyező 2,0 százalékos mértékben nőttek szeptemberben. 
https://www.bea.gov/news/2018/personal-income-and-outlays-september-2018