Auguszta napja van. | 2024.03.29

A mentelmi bizottság Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését javasolja

2018-10-29 15:45:00

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolta.

    Hargitai János (KDNP), a testület elnöke az ülés után újságíróknak elmondta: az Országgyűlés és a mentelmi bizottság következetesen képviseli azt a gyakorlatot, hogy közvádas ügyben nem gördít jogi akadályt az igazságszolgáltatás érvényesítése elé. 
    Az ügyet jogi, és nem politikai kérdésnek tekintik, és a testület egyhangúlag döntött arról, hogy a mentelmi jog felfüggesztését javasolják - hangsúlyozta az elnök.  
    A Legfőbb Ügyészség október 17-én közölte az MTI-vel, hogy indítványozta Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész. A mentelmi jog felfüggesztése esetén tudják kihallgatni gyanúsítottként a politikust, akinek ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz.
    A gyanú szerint Simonka György másokkal összehangoltan jogtalan vagyoni haszonhoz jutott az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a tagállami költségvetésből a termelői szervezetek beruházásaihoz, eszközbeszerzéseihez igénybe vehető, vissza nem térítendő támogatások jogellenes megszerzésével.  
    Az Országgyűlés hétfőn dönt a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló javaslatról.