Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kósa: fokozott a készültség a déli határon

2018-10-27 17:48:00

Fokozott készültséget kellett elrendelni a déli határon a bosnyák-horvát határon történtek után - hangsúlyozta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szombaton újságíróknak Mohácson, miután Németh Szilárddal, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkárával közösen ellátogatott a magyar-horvát-szerb hármas határszakaszra.

    Kósa Lajos közölte: "itt nem fordulhat elő az, ami október végén történt a bosnyák-horvát határon, Bihacnál". 
    Szerinte a délszláv országban ugyanaz az ütközet ismétlődött meg, ugyanolyan forgatókönyv alapján, mint ami 2015 szeptemberében Röszkénél történt. Az illegális migrációt szervező, jelentős mértékben a Soros György által finanszírozott NGO-k most a migránsok illegális határátlépését a bosnyák-horvát szakaszon készítették elő - jelentette ki Kósa Lajos, kiemelve, hogy 70 ezer migráns tartózkodik a balkáni útvonalon.
    Hozzátette: a bihaci határáttörési kísérlet miatt a belügyminiszter fokozott készültséget rendelt el a déli határon, és pénteken 23 migránst fogtak el a magyar rendőrök a szerb-magyar határszakaszon. A rendőrség helikopterrel naponta kétszer járőrözik a határ teljes hosszában, és a többi között elektronikus eszközökkel figyeli, hogy van-e "szervezett mozgás" a határon.
    Kósa Lajos kijelentette: személyesen is meggyőződtek arról, hogy a határ őrizete kiváló, a határ biztonságos, a rendőrök mindent megtesznek a nemzetközi jog és a schengeni jogszabályok megtartásáért, és szavatolják a magyar emberek biztonságát.
    Németh Szilárd a mohácsi határkikötőnél kiemelte, a hármas határszakasz 16 kilométeres dunai részét járták be szombaton. "A jogi és műszaki határzár elrendelésének, illetve az élő erő ide rendelésének együttes hatásaként itt az emberek teljesen biztonságban érezhetik magukat; (...) védett az ország szuverenitása, a magyar emberek biztonsága" - értékelt az államtitkár.
    Meggyőzőnek nevezte, hogy a területen nemcsak a határvadászok, a rendőrök és a honvédek teszik a dolgukat, hanem a védekezésből mások mellett a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) munkatársai, a vadásztársaságok és a polgárőrök is kiveszik a részüket. 
    "A lakosság rendkívül jól fogadja, hogy védjük az országot. Ide illegális bevándorló nem teheti be a lábát" - fogalmazott az államtitkár. A honvédség szerepéről szólva beszámolt arról, hogy jelenleg 150 katona teljesít napi szolgálatot a déli határszakaszon, speciális, technikai felderítő és vízvédelmi feladatokat, valamint kutyás járőrszolgálatot látnak el.
    Németh Szilárd ismertette: 1200 katona áll készenlétben, akiket szükség esetén 24 órán belül a határra tudnak vezényelni, viszontbiztosításként pedig további 1100, akiket 72 órán belül. "A magyar honvédek védik az ország területi integritását, függetlenségét, és a magyar emberek biztonságát szolgálják" - összegzett a politikus.
    Szekó József (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere arról beszélt, hogy a város lakossága 2015-ben aggódott a migránsválság eseményei miatt, de a kormány intézkedéseinek köszönhetően már teljes nyugalom van a városban. Szavai szerint ehhez a rendőrség, az önkormányzatok és a civil szervezetek együttműködésére is szükség volt.