Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egyeztetésre hívta az OKF a Zöld Híd Kft.-t és a szemétszállítási holdingot

2018-10-27 12:19:00

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a szemétszállítás zavartalansága érdekében egyeztetésre berendelte a Zöld Híd Nonprofit Kft. és Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. képviselőit péntek délutánra. A megbeszélésen felmérték, hogy milyen feltételekkel biztosítható a hulladékszállítás hétfőtől a Zöld Híd területén - közölte az OKF kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

    Az OKF délutáni, a megbeszélés előtti közleménye szerint amennyiben a 116 Nógrád és Pest megyei település szemétszállításáért felelős Zöld Híd Kft. nem képes ellátni az élő szerződésében vállalt feladatait, akkor a katasztrófavédelem kész a jogszabályban előírtaknak megfelelően mindent megtenni annak érdekében, hogy az érintett településeken biztosított legyen a szemétszállítás.
    Az OKF kommunikációs szolgálata az MTI-hez péntek este eljuttatott, újabb közleményében a fentieket azzal egészítette ki, hogy a katasztrófavédelem az egyeztetésen felmérte, milyen feltételekkel biztosítható a hulladékszállítás hétfőtől a Zöld Híd Kft. ellátási területén, vagyis 116 településen.
    A Zöld Híd Kft. megbízott ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd csütörtökön az InfoRádiónak azt mondta: péntektől beszüntetik a hulladékszállítást, mert nem kapták meg az eddig elvégzett munka fedezetét a nemzeti hulladékgazdálkodási cégtől. Jelezte: kiszolgáltatott helyzetben vannak, mert a cégnek megszűnt a közvetlen bevétele, nem bocsát ki számlát, a lakosság az NHKV Zrt.-nek fizeti be a közszolgáltatási díjat.
    Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: nem engednek az üzleti érdekű zsarolásoknak, ezért nem engednek a rezsicsökkentésből, és ha kell, akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását, de nem ez a cél. A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy létrejövő bizottság egy héten belül jelentést tesz a helyzetről.