Gedeon napja van. | 2024.03.28

Budai Gyula kapja meg Balog Zoltán parlamenti mandátumát 

2018-10-25 17:28:00

A Nemzeti Választási Bizottság csütörtöki ülésén döntött arról, hogy a Fidesz-KDNP közös listájáról Budai Gyula kaphatja meg a Balog Zoltán lemondása miatt megüresedett országgyűlési képviselői helyet. 

    A tavaszi parlamenti választáson listáról a parlamentbe kerülő Balog Zoltán korábban azt közölte: elsősorban azért mondott le mandátumáról, mert a Magyarországi Református Egyház és gyülekezete visszahívja lelkészi szolgálatba, és ez az egyház törvényei szerint összeegyeztethetetlen képviselői munkájával. 
    A jogszabály szerint listás mandátum esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a megüresedett mandátumot; ezt ezúttal a közös pártlistáról a Fidesz és a KDNP is Budai Gyulának kérte kiadni. Budai Gyula a Fidesz-KDNP közös országos listáján a 146. helyen szerepelt áprilisban. 
    Az NVB a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatában Heinek Ottó halála miatt megüresedett mandátumot Patzelt Hajnalkának, Grundtner Gábor megüresedett mandátumát Unger Ilonának, Korb Angéla megüresedett mandátumát pedig Fekete Lászlónak adta ki.