Andrea napja van. | 2024.04.18

Tusk: az illegális migráció megállítására kell helyezni a hangsúlyt

2018-10-24 19:39:00

Valódi előrelépés, hogy mostanra az Európai Unió csaknem minden tagországának vezetése megértette, az illegális bevándorlás megállítására kell helyezni a hangsúlyt a szabálytalanul érkezők szétosztása helyett - közölte szerdán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

    Az uniós tagországok állam- és kormányfői olyan közös európai bevándorláspolitikát építenek, amelynek középpontjában a migrációs származási- és tranzitállamokkal való együttműködés, az embercsempészek elleni küzdelem és a külső határok védelme áll, nem pedig a kötelező menekültkvóták - szögezte le Tusk az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.
    Hozzátette, noha megérti egyes felszólalók csalódottságát az előrelépés hiánya miatt, az EP-képviselők többsége ugyanis a kötelező kvóták mellett foglalt állást, de véleménye szerint más utat kell követni.
    Tusk beszélt az Egyesült Királyság uniós kiválásának folyamatáról is, és kijelentette, hogy a jelenlegi helyzetben nincsen más út, mint a tárgyalások folytatása.
    Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ennek kapcsán aláhúzta: akárhogy is szorít az idő, nem szabad olyan kiválási szerződést kötni, amely sértené az EU alapelveit.