Andrea napja van. | 2024.04.18

Törökország felmentést kér az Irán elleni amerikai szankciókhoz való csatlakozás alól

2018-10-24 16:39:00

Törökország mentességet kért az Egyesült Államoktól az Irán elleni amerikai szankciókhoz való csatlakozást illetően - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az Anadolu állami hírügynökségnek adott interjúban, amely szerdán jelent meg.

    Emlékeztetett arra, hogy Irán Törökország szomszédja, Ankara főként gázt és olajat vásárol tőle. Elmondta, hogy az amerikai hivatali kollégájával, Mike Pompeóval a múlt héten folytatott találkozón kifejtette azt az álláspontját: Washington döntése az iráni szankciókról sok mindenkit érint, és mielőtt az Egyesült Államok lép, egyeztetnie kell a térségbeli országokkal, különösen azokkal, amelyek Teheránnal kereskednek.
    Washington hozhat döntéseket, de másokat miért akar büntetni emiatt? - tette fel a kérdést Cavusoglu. Egyúttal rámutatott: az Egyesült Államok döntése nem az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata.
    Cavusoglu már júliusban kijelentette, hogy Törökország nem csatlakozik az Irán elleni amerikai szankciókhoz. Akkor szintén azt hangsúlyozta, hogy Törökország olajat vásárol Teherántól, méghozzá kedvező feltételek mellett. Az Egyesült Államok "a távolból beszél", amihez Ankara nem tud igazodni, Törökország Iránnal kapcsolatban nem köteles alkalmazkodni egyetlen más ország intézkedéseihez sem - fogalmazott.
    Törökország 2017-ben olajimportja 26,7 százalékát, gázimportjának pedig a 17,3 százalékát biztosította Iránból.
    Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette, hogy országa egyoldalúan felmondja az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodást, és újra életbe lépteti a felfüggesztett szankciókat. A korlátozások első szakaszát augusztusban be is vezették. Trump egyben figyelmeztette az Egyesült Államok partnereit, hogy legkésőbb november 4-ig, a korlátozások második szakaszának életbelépéséig hagyjanak fel az iráni olajvásárlásokkal, különben pénzügyi szankciókkal kell számolniuk. A fenyegetés miatt több európai cég újra csökkentette tevékenységét Iránban. A 2015-ös egyezmény többi aláírója, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak a megállapodás mellett, amíg Irán is így tesz.