Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elemzők: a jövő évi EP-választás tétjét fogalmazta meg Orbán Viktor

2018-10-23 19:12:00

Elemzők szerint Orbán Viktor miniszterelnök október 23-ai ünnepi beszédében a jövő évi európai parlamenti (EP-) választás tétjét fogalmazta meg. A kormányfő arról beszélt, az emberek egy birodalmi Európa és a szabad nemzetek szövetsége közül választhatnak majd; ezek közül az utóbbi mellett érvelt. 

    Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont csoport vezetője kedd délután az M1 aktuális csatornán azt mondta: szóhasználatát és politikai erejét tekintve is erős beszéd mondott a kormányfő. 
    Kiemelte továbbá, hogy a Terror Háza Múzeum előtt tartott rendezvényen sokan vettek részt, Brüsszelben ritkán tartanak olyan nagygyűlést, ahol feleennyien vannak.
    Mráz Ágoston Sámuel szerint a birodalmi gondolatnak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mellett is sok képviselője van, köztük - ahogy azt most Orbán Viktor is kiemelte - Soros György.
    Lánczi Tamás, a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója kiemelte: a bevándorlás az egyik legfontosabb eszköz, amellyel a nemzetállami akaratot megpróbálják megtörni.
    Az elemző kitért arra is, hogy Magyarországnak egyre több szövetségese van: a V4-ek mellett már Olaszország és talán már Románia is Magyarországgal ért egyet. 
    "Mindenki érzi a tétet. Akinek féltenivalója van Európában, szépen lassan beáll a magyar zászló mögé" - fogalmazott Lánczi Tamás.
    Annak kapcsán, hogy Orbán Viktor beszédében nem volt belpolitikai utalás, Lánczi Tamás azt mondta: a fővárosi ellenzéki megmozdulások számosságát, erőtlenségét látva nem sok szót érdemel az ellenzék. 
    Mint mondta, az ünnepi beszéd értékes kommunikációs felület a miniszterelnök számára, ilyenkor a következő politikai célról, feladatról beszél, ami most a jövő évi EP-választás.