Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az isztambuli főügyészség a szaúdi főkonzulátus további török dolgozóit hallgatja ki

2018-10-22 16:19:00

Az isztambuli főügyészség hétfőn a szaúdi főkonzulátus további öt török dolgozóját hallgatja ki tanúként, miután nyomozás folyik a külképviseleten október 2-án megölt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében - jelentette hétfőn az NTV török hírtelevízió.

    Az Anadolu török állami hírügynökség szerint múlt pénteken 23 főkonzulátusi alkalmazottat már kihallgattak a hatóságok. Köztük volt a külképviselet sofőrje, műszaki karbantartója, könyvelője és ügyfélszolgálati munkatársa is. A hétfőn tanúvallomást tevőket beleértve ezen a héten várhatóan 22 dolgozót hallgatnak ki tanúként, köztük külföldi állampolgárokat is. Az Anadolu ugyanakkor nem egyértelműsítette, hogy a külföldiek alatt szaúdi állampolgárokat ért-e.
    A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.
    Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban tagadta. Szombaton azonban beismerte, azt állítva, hogy az újságíró dulakodás - feltehetően egy fojtófogás alkalmazása - következtében vesztette életét.
    Mindazonáltal a szaúdi külügyminiszter, Ádel al-Dzsubeir vasárnap a Fox televízióban arról beszélt, hogy a szaúdi hatóságok előtt még mindig nem ismeretes, hogyan gyilkolták meg Hasogdzsit a szaúdi isztambuli konzulátuson. A külügyminiszter szerint Hasogdzsihoz az épületbe lépésekor "szaúdi biztonsági emberek" mentek oda, de nem az történt, amit a török hatóságok állítanak. "Meggyilkolták őt a konzulátuson, de hogy hogyan, annak részleteit még nem ismerjük. Azt sem tudjuk, hogy hol van a holttest" - mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy országa "eltökélt" az igazság kiderítésében és a felelősök megnevezésében.
    Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter múlt kedden jelezte, hogy az ügyészség kihallgatásra beidézhet egyeseket a szaúdi főkonzulátusról. A török külügyminiszter akkori szavaiból nem volt egyértelmű, hogy csak az alkalmazottakra vagy a diplomatákra is gondol. Cavusoglu egyúttal hangsúlyozta: ha bármelyik szaúdi diplomata haza akar térni országába, megteheti, a török hatóságok nem korlátozzák. A szaúdi főkonzul még kedden délután egy menetrend szerinti járattal elhagyta Isztambult, és hazarepült Rijádba.
    Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szintén múlt kedden az ügyben érintett szaúd-arábiai diplomaták mentességének felfüggesztését követelte. "A nemzetközi jog szerint az államilag végrehajtott emberrablás és a gyilkosság is nagyon súlyos bűntény, és nem lenne szabad a diplomáciai mentességet használni a történtek és a felelősök felderítését célzó nyomozás akadályozására" - írta közleményében a főbiztos.