Auguszta napja van. | 2024.03.29

Grezsa István: ha össze tudunk fogni, ismét meghatározó nemzete lehetünk a Kárpát-medencének 

2018-10-22 10:57:00

Ha össze tudunk fogni, ismét meghatározó nemzete lehetünk a Kárpát-medencének - fogalmazott Grezsa István Kanadában vasárnap. Mint mondta, életerős és bizakodó magyar közösségekkel ünnepelt az észak-amerikai országban.

    A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos négynapos látogatásán Kanada nyugati és keleti partvidékén is járt: az albertai Edmontonban és az ontariói Niagara Fallsban élő magyarokkal ünnepelte az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját. 
    Az óceán túlpartján élő magyarok közösségei ugyanolyan fontosak számunkra, mint a Kárpát-medencében élő magyarok - fogalmazott az MTI-nek telefonon Grezsa István. Mint elmondta: ünnepi beszédében mind Edmontonban, mind Niagara Fallsban köszönetét fejezte ki Magyarország nevében azért, hogy azokban az évtizedekben, amikor Magyarországon nem lehetett 1956-ról beszélni, a kanadai magyarok ébren tartották 1956 szellemiségét. 
    Párhuzamot vont 1956 és a jelen között, leszögezve, hogy akkoriban az orosz csizmák, manapság - ahogyan fogalmazott - "a modoros beszéd és a brüsszeli elegáns öltöny és cipő" fenyegeti a magyar szuverenitást.
    "A sors erősebb az embernél, de az ember erősebb a sorsnál, és ez itt, Kanadában tetten érhető" - hangsúlyozta az MTI-nek Grezsa István. Ünnepi beszédéből idézve leszögezte: "ha össze tudunk fogni, akkor ismét nagy és meghatározó nemzetévé lehetünk a Kárpát-medencének".