Gedeon napja van. | 2024.03.28

Halmos Béla Program-napot tartanak november 4-én az A38-on

2018-10-19 13:34:00

 

Ingyenes Halmos Béla Program-napot tartanak november 4-én vasárnap az újbudai A38 hajón.

 

    A délutántól estig tartó rendezvényen több fotókiállítással, filmbemutatóval, valamint koncertekkel, beszélgetésekkel, szakmai programokkal és táncházzal várják az érdeklődőket - közölte a Halmos Béla Programiroda pénteken az MTI-vel. Az esemény szervezésében részt vesz az NKA Halmos Béla Program ideiglenes kollégiuma, a Hagyományok Háza és a Táncház Egyesület is.
    A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) vezetése 2016-ban hozta létre a Halmos Béla Program ideiglenes kollégiumot azzal a céllal, hogy a népzenei előadók számára átfogó pályázati struktúra épülhessen ki. A kollégium az üres hang- és képhordozó díjak NKA-hoz kerülő részéből gazdálkodhat, és tavaly mintegy 213 millió forintot fordíthatott pályázati felhívásaira.
    A november 4-i Halmos Béla Program-nap helyszíne az A38 koncertterme, étterme és a kiállítótér. Az étteremben délután tartják a Mesterek és tanítványok című koncertfilm premier vetítését. Az alkotás a Népművészet Mesterei és a Népművészet Ifjú Mesterei cím birtokosainak közös gálakoncertjéről készült, amely a 25 éves Nemzeti Kulturális Alap Szent Mihály-napi Népművészeti Fesztiváljának záróeseménye volt idén szeptemberben a szentendrei Skanzen Vigadójában. A vetítés után a BorFolk együttes szórakoztatja az érdeklődőket.
    A kiállítótérben 16 órakor nyílik a Hagyományok Háza Baráti Körének fotókiállítása Halmos Béláról, az eseményen moldvai dallamokat ad elő Halmos Kata és Kudász Ferenc. Ezt követően Jávorszky Béla Szilárd szól Halmos Béla emlékezete című könyvéről, majd beszélgetést rendeznek Eredics Gábor, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Fábián Éva, Szomjas György és Dénes Zoltán részvételével.
    A koncertteremben 19 órától előbb Halmos Béla-díjas hegedűsök adnak koncertet, színpadra lép Lipták Dániel és a Békés Banda, Horsa István és a Horsa Banda Havay Viktóriával, Nyitrai Tamás, Mihó Attila és a Bazseva zenekar. Ezután Halmos Béla Az a szép piros hajnal című lemezéről hangzanak el dalok Sebestyén Márta, Agócs Gergely, Hetényi Milán (ének), Salamon Beáta, Virágvölgyi Márta, Gombai Tamás, Ökrös Csaba, Vizeli Balázs (hegedű), Csoóri Sándor, Fekete Antal Puma (kontra), Juhász Zoltán (furulya), Balogh Kálmán (cimbalom), Havasréti Pál és Éri Péter (nagybőgő/cselló) részvételével. A programot táncház zárja.
    A regisztrációhoz kötött programok között témaként szerepel a zenei menedzsment, és lesz folkklub találkozó, amelyen szó esik a Halmos Béla Program és a Csoóri Sándor Alap pályázatairól Árendás Péter és Liber Endre pályázati kurátor részvételével.