Auguszta napja van. | 2024.03.29

Helyettes államtitkár: a hadsereg csak akkor jelent erőt, ha rend van körülötte

2018-10-18 14:24:00

A hadsereg csak akkor jelent erőt, ha rend van körülötte - emelte ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

    Erdélyi Lajos a tárca október 23-a alkalmából a társadalmi szervezetek részére megrendezett ünnepségen azt mondta: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számára kiemelkedően fontos a társadalmi beágyazódás. Céljuk, hogy a magyar nemzet tagjaival élénk kapcsolatuk legyen.
    A helyettes államtitkár felidézte: 62 éve, 1956-ban a hadsereg és a társadalom között megromlott a kapcsolat. A katonai alakulatok döntő többsége vagy a semlegesség, vagy a változások mellé állt.
    Bár az október 28-ai konszolidáció nyomán a felkelők elfogadták a hadsereget, november 4-én a "Forgószél" hadművelet elsöpörte a laktanyákat, honvédségi objektumokat.
    Erdélyi Lajos emlékeztetett: az idei év különösen jelentős, mert a Magyar Honvédség idén ünnepli fennállásának 170 éves évfordulóját. Kiemelte: elismerést érdemelnek azok, akik a honvédelem eszméjéért, köztük az '56-os forradalom és szabadságharc tüzének lángjának megőrzéséért tettek.
    Az ünnepség végén a honvédséggel együttműködő, a honvédelem érdekében tevékenykedő, valamint a történelmi hagyományokat ápoló társadalmi szervezetek képviselőinek elismeréseket adtak át.