Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Sargentini-jelentésre adandó válaszról döntenek a parlamentben

2018-10-14 14:19:00

Ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők kedden szavazhatnak a Sargentini-jelentésre megfogalmazott válaszról, szerdán pedig a tavalyi költségvetés zárszámadását tárgyalják. 

    A házelnöknek a parlament honlapján elérhető napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor, két közelmúltban elhunyt korábbi országgyűlési képviselőre, Kőrösi Imrére (MDF) és Mózes Mihályra (SZDSZ) történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.
    Az interpellációk ezúttal is két órában hangozhatnak el, ezt azonnali kérdések követik hatvan percben.
    Kedden reggel 9 órától napirend előtti felszólalások hangozhatnak el a szavazások előtt.
    A Ház ekkor dönthet a Fidesz-KDNP képviselőinek azon határozati javaslatáról, amely az Európai Parlamentben elfogadott Sargentini-jelentésre ad választ. Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője korábban azt mondta, a dokumentum arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.
    A határozathozatalok után hat javaslat általános vitáját folytatják le. Szó lesz például a honvédség létszámkeretét emelő indítvány, valamint a székelyek és az orosz közösség Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló kezdeményezések. 
    Szerdán szintén reggel 9 órakor kezdődik az ülésnap, a Gárdonyi Géza-emléknap alkalmából a képviselők röviden felidézik az író munkásságát. Az ülésnap egyetlen napirendi pontja a 2017-es büdzsé zárszámadásának általános vitája. 
    A képviselők csütörtökön elsőként a Magyar Nemzeti Bank 2017-es üzleti jelentését véleményezhetik, majd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi költségvetésének végrehajtását, valamint a szervezet jövő évi büdzséjét értékelhetik. 
    A parlament ülése október 24-én, szerdán ér véget, ekkor - a második héten megszokott módon - kizárólag azonnali kérdések és kérdések szerepelnek napirenden.