Andrea napja van. | 2024.04.18

Rétvári: az állami szervek fokozottan készülnek a téli hajléktalanellátásra

2018-10-13 13:50:00

Az állami szervek fokozottan készülnek a téli hajléktalanellátásra, így az Országos Mentőszolgálat is, amely elindítja "gondoskodó csoport" járműveit - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten.

    Rétvári Bence a mentőszolgálat Markó utcai telephelyén tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, október 15-én lép hatályba a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.
    "Arra készülünk, hogy többletsegítséget adjunk mindazoknak, akik az utcán élnek" - fogalmazott.
    Fontosnak nevezte, hogy a hajléktalanok bekerüljenek az őket fogadó szállókra, és hozzátette, hogy soha nem voltak ezek a férőhelyek maximálisan kihasználva.
    Felidézte, a kormány 9 milliárd forintot költ hajléktalanellátásra; 9800 éjszakai szálláshelyet biztosítanak, ami mellé további 1600 többletkapacitás nyitható, illetve 7600 nappali melegedőt vehetnek igénybe az arra rászorulók. Ezenkívül a kormány döntött egy 300 millió forintos tartalékalapról is, amelyet a többletfeladatok ellátására képeztek. Ebből a forrásból mind állami, mind karitatív szervezetek kapnak támogatást.
    Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, három - a mentésből már kivont - autóval nyújtanak segítséget az aktuálisan nem életmentő ellátásra, hanem szociális gondoskodásra, elhelyezésre szoruló embereknek.
    A mentők gondoskodó csoport szolgálata abban segít, ha valaki önerejéből nem képes eljutni egy hajléktalanellátóba. Az autókon saját munkatársak dolgoznak, akik a feladatra önként jelentkeztek, munkájukért bérezést kapnak - tette hozzá Győrfi Pál.
    A szóvivő kiemelte: tévhit, hogy csak a téli mínuszok okozhatnak kihűlést, már fagypont feletti hőmérsékletnél is fenyegethet a kihűlés veszélye, ha az illető leromlott állapotban van.
    A gondoskodó csoport autói folyamatos kapcsolatot tartanak a hajléktalanellátó intézményekkel, és azt remélik, hogy még több rászorulónak tudnak segíteni - mondta Győrfi Pál.