Gedeon napja van. | 2024.03.28

A kormány 180 millió forinttal támogatja a szentendrei szakrendelő fejlesztését

2018-10-09 14:45:00

A kormány 180 millió forinttal támogatja a szentendrei járóbeteg-szakellátó fejlesztését - mondta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) járóbeteg-szakellátási igazgatója kedden sajtótájékoztatón a Pest megyei városban.

    Mayer Ákos közölte, az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében a kormány - az önkormányzatok 10 százalékos hozzájárulása mellett - 58,6 milliárd forint költségvetési forrást biztosít 32 közép-magyarországi szakrendelő fejlesztésére, ezek közül az egyik a Szentendre Város Egészségügyi Intézményei szakrendelője. 
    Hozzátette, hogy a fejlesztések nemcsak az ellátási színvonal javítását, a várakozási idő és a várólisták csökkenését eredményezik, de remélhetőleg javítják a betegek kényelmét és az ott dolgozók munkakörülményeit is.
    Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz-KDNP), Szentendre polgármestere arról beszélt, hogy a támogatást az önkormányzat 17 millió forint önrésszel egészíti ki. 
    Hozzátette, mivel a város járási központ, Budakalásztól Visegrádig 12 település szakrendelését látják el. Kiemelte, hogy Szentendre fontosnak tartja egészségügyi intézményeinek fejlesztését, ezért a felújítások mellett 24 órás háziorvosi ügyeletet indítottak 2017 augusztusában. 
    Pázmány Annamária, a Szentendre Város Egészségügyi Intézményei főigazgatója elmondta, hogy a szakrendelő az ellátandó terület 83 ezres lakosságán túl a Dunakanyar turistáit, ideiglenes lakóit, nyaralóit is fogadja, így megközelítőleg 100 ezer embernek számára nyújtanak egészségügyi szolgáltatást. Hozzátette, hogy az orvosi műszerek elavultak, átlagosan 13 évesek, de van közöttük 35-40 éves berendezés is.
    A főigazgató beszélt arról is, hogy az EBP keretében elnyert támogatásból megújul a klímarendszer, így az egynapos sebészeti műtők külön szabályozhatóvá válnak, valamint fejlesztik az informatikai rendszert és orvostechnikai eszközöket szereznek be.