Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jogász: a polgárközpontúbb közigazgatási bíráskodás a tét

2018-10-09 14:10:00

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül egy olyan közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat, amely az emberek számára egy polgárközpontúbb igazságszolgáltatás megteremtését biztosítja - mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 aktuális csatornán kedden.

    A törvényjavaslat támogatja az önálló közigazgatási bíróságok megszervezését egy felsőbb bírósággal az élén, amelynek vezetője a Kúria elnökével lenne egyenrangú - tette hozzá.
    Elmondta: a javaslat szerint a közigazgatási bíróság nem az Országos Bírósági Hivatal és Országos Bírói Tanács kontrollja alá tartozna majd, ezt a feladatot osztrák és német példára a minisztérium fogja ellátni. A bírói bérek rendezésére is lehet számítani a közigazgatási bíróságok létrejöttével Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombati, a XIV. Magyar Jogászgyűlés záró plenáris ülésén tett nyilatkozata szerint - fűzte hozzá.
    Ifj. Lomnici Zoltán emlékeztetett: a közigazgatási bíráskodásnak mély történelmi gyökere van Magyarországon, egy 1896-os törvény tette lehetővé, hogy felálljon a Magyar Királyi Közigazgatási Bíróság, amely a szocializmusig működött, 1949-ben megszüntették ezt az intézményt, majd egy 1991-ben elfogadott törvény megteremtette a mai közigazgatási bíróság alapjait.