Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét őrizetbe vettek Törökországban több tucat embert, mert a gyanú szerint kurd szakadárokhoz kötődnek

2018-10-09 11:50:00

Őrizetbe vettek Törökországban kedd hajnalban 90 embert azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak az ország délkeleti részén 1984 óta fegyveres felkelést folytató, terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) - közölte a török belügyminisztérium.

    Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a hatósági rajtaütések az ország 81 tartományából nyolcra terjednek ki, túlnyomóan a főként kurdok lakta délkeleti országrészre. A legtöbb embert, 80-at Diyarbakirban állították elő, de a razzia érintette Isztambult, Mersint, Sanliurfát, Mardint, Batmant, Sirnakot és Vant is.
    A házkutatások során számos betiltott könyvet, valamint PKK-s dokumentumot találtak a hatóságok - áll a belügyminisztériumi közleményben.
    Az Evrensel török marxista napilap úgy tudja, hogy az őrizetbe vettek között van a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) Diyarbakir tartományi elnöke, Mehmet Serif Camci, valamint három újságíró is.
    A kurd kisebbség függetlenségéért küzdő PKK és a török biztonsági erők között egy két és fél évig tartó fegyverszüneti időszak után 2015 augusztusában újultak ki ismét a véres harcok. A 2016. július 15-i katonai puccskísérletet követően az ankarai kormány keményen fellépett nemcsak az összeesküvők, hanem az általa a PKK parlamenti szárnyának tartott HDP ellen is. 2016 őszén a belügyi tárca számos délkeleti önkormányzat választott kurdbarát elöljáróját eltávolította pozíciójából és a saját emberét ültette a helyébe. Miután a török parlament még 2016 májusában elfogadta a képviselők mentelmi jogának eltörlését, ősszel előzetes letartóztatásba helyezték a HDP több képviselőjét, köztük a párt két akkori társelnökét, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdag-t is.
    Múlt csütörtökön nyolc török katona meghalt a délkeleti Batman tartományban, amikor páncélautójuk mellett a PKK lázadói felrobbantottak egy az úttestbe rejtett, házi készítésű pokolgépet. Hónapok óta ez volt a legtöbb török halálos áldozatot követelő robbantás Délkelet-Törökországban.
    A biztonsági erők és a felkelők között több mint 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer ember életét követelte. A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja.