Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyarország kulcspartner az uniós agrárpolitikai tárgyalásokban

2018-10-08 14:02:00

Magyarország kulcspartner, meghatározó szereplő az új uniós költségvetési időszak és a Közös Agrárpolitika (KAP) szabályairól szóló alkufolyamatban - mondta Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos, miután Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt hétfőn Budapesten.

    Nagy István a kétoldalú megbeszélést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: gazdabarát és megfelelő költségvetésű uniós agrárpolitikára van szükség 2020 után is, az új rendszer legfontosabb elemének továbbra is a hektár alapú közvetlen kifizetéseknek kell maradniuk.    
    Phil Hogan kijelentette: a magyar miniszter fontos partnere a következő 6-8 hónapban folytatott tárgyalásokon. Számos kérdésről egyeztettek, így az új agrárpolitikában az infrastrukturális fejlesztések és a kapacitásbővítések fontosságáról. Azonosították a megoldásra váró kérdéseket, áttekintették a 2020 utáni KAP kialakításáról szóló tárgyalások kiemelt kérdéseit - közölte. Véleménye szerint sikerülni fog olyan kiegyensúlyozott megoldásokat kidolgozni, amely minden fél érdekét szolgálja majd.
    Nagy István szerint nehéz időszak következik, mert most dől el, hogy mi lesz az a pénzügyi keret, amihez a magyar gazdák a következő uniós ciklusban hozzájuthatnak. A biztossal folytatott megbeszélést eredményesnek értékelte, és kijelentette: Phil Hogan támogatja a magyar gazdák munkáját és a biztos is számíthat a magyar támogatásra a munkája során, hogy a költségvetésből minél nagyobb forrás jusson a KAP-ra.
    Kitért arra: egyetértettek abban, hogy az egyik legrégebbi uniós politika az agárpolitika, amelynek megtartása kulcskérdés. Minden KAP-forrást a gazdáknak kell megkapniuk - tette hozzá.