Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2018-10-06 18:55:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Szárazföldünk középső és délkeleti területének időjárását anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására ott és a hozzá tartozó hullámzó frontrendszer mentén többnyire erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, északon néhol havazik. Sekély ciklon található a mediterrán térségben, ahol emiatt gyakran megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok alakulnak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak-, Északkelet-Európában többnyire 10 fok alatt, de Izlandon és a Skandináv-félsziget északi részén 0 fok körül alakul. Kontinensünk középső tájain általában 12 és 22, délen és délnyugaton 22 és 30 fok között változik a csúcshőmérséklet, sőt a Pireneusi-félsziget déli vidékén néhol 34 fokot is mérnek. Vasárnap estig a mediterrán térségben örvénylő ciklon előoldalán váltakozó nedvességtartalmú, kissé labilisabb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------
    Nyugat felől fokozatosan megnövekszik, majd éjszaka több helyen meg is vastagszik a felhőzet, és helyenként zápor, néhol zivatar is kialakulhat, de a Tiszántúlon túlnyomóan derült marad az ég. Vasárnap szakadozott felhőzet lesz felettünk, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, szórványosan valószínű zápor, helyenként zivatar. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, eleinte a Fertő-tó térségében időnként megerősödik. 
     A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de a derült, szélvédett helyeken hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 19 és 24 fok között valószínű.