Auguszta napja van. | 2024.03.29

Százötven év után nevet változtat a világhírű Mormon Tabernákulum Kórus 

2018-10-06 10:30:00

Százötven éves fennállása óta először változtat nevet a világhírű Mormon Tabernákulum Kórus. 

    A világ egyik legrégebbi és legnagyobb kórusa, amely felvételek millióival dicsekedhet, bejelentette, hogy a nevéből elhagyja a mormon jelzőt. 
    Az elsöprő többségében mormonok lakta Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben tett bejelentés szerint a név mostantól Tabernákulum Kórus és Templom Téri Szimfonikus zenekar lesz, jóllehet a több száz tagot számláló énekkar továbbra is az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházához (a mormon egyházhoz) tartozik. 
    "A név változhat ugyan, de mindaz, amit az emberek ismernek és szeretnek ebben a kórusban, nemcsak, hogy ugyanaz, hanem még jobb is lesz" - írta közleményében Ron Jarrett, a kórus vezetője. Magyarázatot nem adott a névváltoztatásra, de elemzők megjegyezték: a döntés valószínűleg illeszkedik a mormon egyház nemrégiben kiadott új stílusbeli irányelveihez, amelyekben a hitre utalásról esik szó. Ezek szerint az egyház vezetői, köztük Russell Nelson elnök, a "mormon" kifejezés minél ritkább alkalmazását javasolja. A "mormon" kifejezés ugyanis csak rövidítés - indokolták döntésüket az egyházi vezetők, akik az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnevezés használatát javasolták.