Auguszta napja van. | 2024.03.29

Korrupció miatt elítélt volt román vezető tisztségviselőket vettek őrizetbe Costa Ricán

2018-10-04 15:45:00

Romániában korrupció miatt jogerősen elítélt két volt vezető román tisztségviselőt vettek őrizetbe a hatóságok Costa Ricán a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete (Interpol) körözése alapján - erősítette meg csütörtökön a román rendőrség.

    Az őrizetbe vett személyek egyike Elena Udrea volt regionális fejlesztési és idegenforgalmi miniszter, a másik Alina Bica, a szervezett bűnözés elleni ügyészség egykori vezetője. Udreát júniusban hat év börtönbüntetésre ítélték megvesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt, Bicára június végén négy év börtönbüntetést szabtak ki bűnpártolás miatt. Bicát baráti viszony fűzi Udreához.
    Románia kérte a két 44 éves nő kiadatását, az Interpol Costa Ricán szerdán vette őrizetbe őket.
    Korábban mindkét volt tisztségviselő politikai menedékjogot kért a Costa Rica-i hatóságoktól, a helyi média szerint ennek elbírálása még  folyamatban van, ezért várhatóan késni fog a kiadatásuk.
    Hasonlóan nyilatkozott Veronel Radulescu, Udrea ügyvédje, aki szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a bíróság kiadja védencét. Azzal érvelt, hogy Udrea nemrég szült, gyermeke Costa Rica-i állampolgár, a helyi törvények pedig tiltják a gyermek és édesanya szétválasztását - vélte az ügyvéd.
    A volt miniszter politikai pályafutása 2005-ben kezdett látványosan felfelé ívelni, miután Traian Basescu került az elnöki székbe. Udrea akkor Basescu személyi tanácsadója lett, majd két minisztériumot is vezetett. Volt férje révén jelentős vagyonnal rendelkezik. Udrea ellen négy ügyben is bűnvádi eljárás folyik.