Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Hamász vezetője nem akar több háborút Izraellel

2018-10-04 12:14:00

Nem akar több háborút Izraellel Jahíje Szinuár, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet vezetője.

    Szinuár az izraeli Jediót Ahronót és az olasz La Repubblica újságnak adott interjúban beszélt erről. Az interjú pénteken jelenik meg teljes terjedelmében, de az izraeli újság honlapja, az ynet már csütörtökön részleteket tett közzé róla. Még sosem fordult elő, hogy a palesztin szélsőséges szervezet vezetője interjút adott volna izraeli újságnak.
    Szinuár huszonkét évet töltött terrorcselekményekért izraeli börtönökben, és hét évvel ezelőtt, Gilád Salít tizedes fogolycseréjével került szabadlábra, majd jutott vezető tisztségekbe a Hamászban.
    "Senkinek sem áll érdekében egy újabb háború. Ki akar csúzlival szembeszállni egy nukleáris szuperhatalommal? A háború semmit sem ér el" - fejtette ki Szinuár, hozzátéve, hogy jelenleg esélyt lát a változásra.
    "Még nem született meg a tűzszünet, de a Hamász, és szinte minden palesztin szervezet kész aláírni és tiszteletben tartani. De most még csak a megszállás van. Fontos, hogy egyértelművé tegyük: ha megtámadnak, megvédjük magunkat, mint mindig. De utána, egy év múlva ismét ugyanott leszünk. Újra és újra azt mondom: háborúval semmit sem lehet elérni"- mondta a Szinuár, szavait közvetlenül az izraeli újságolvasóknak szánva.
    A Hamász fogságban tart két izraeli állampolgárt, és nem adja ki Izraelnek két katona holttestét, akik az előző, 2015-ös Erős Szikla nevű hadműveletben estek el. Szinuár erről is szót ejtett, tekintettel arra, hogy a tűzszüneti tárgyalásokkal egy időben zajlanak a megbeszélések a fogolycseréről is.
    "Ez több mint fontos, egyenesen létfontosságú. Nem politikai, hanem morális kérdés, amely megoldását kötelességemnek tekintem. Mindent elkövetek, hogy kiszabaduljon az, aki még fogságban van"- hangoztatta.
    Szinúár az övezet gazdasági nehézségeiért Izraelt és Egyiptomot tette felelőssé, akik a Hamász 2007-es erőszakos hatalomátvétele óta tartják blokád alatt.
    "Kötelezettségemnek tekintem, hogy együttműködjek bárkivel, aki segíthet a blokád megszüntetésében. A jelenlegi helyzetben elkerülhetetlen a robbanás" - vélekedett Szinuár.
    A Hamász vezetője szerint a tűzszünet feltétele a teljes nyugalom és a blokád beszüntetése. 
    Az utóbbi feltétel azonban alapvetően eltér az izraeli megközelítéstől, mivel Jeruzsálem teljes nyugalmat ajánl a gázaiak számára, cserébe a teljes nyugalomért, vagyis a hónapok óta tartó erőszakos határ menti tüntetések és zavargások felszámolásáért.  Izrael nem ígéri az Egyiptommal közösen, a Hamász-puccs után bevezetett, és jelenleg elsősorban a biztonsági okokból veszélyesnek tekintett termékek behozatali tilalmára, valamint a személyforgalom korlátozására vonatkozó blokád beszüntetését.