Márk napja van. | 2024.04.25

Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács az alapkamat tartásáról

2018-10-03 16:10:00

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamatszint 0,90 százalékon tartásáról és a változatlan kamatfolyosóról - közölte a Magyar Nemzeti Bank a szeptember 18-ai kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében szerdán. 

    Kiemelték: a monetáris tanács felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs kilátások függvénye - írták. 
    Az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható, aminek biztosítása érdekében a testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének és a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges - állapították meg.
    A közleményben felidézték: a monetáris tanács 2019 elején 1000 milliárd forintos keretösszeggel elindítja az NHP fix elnevezésű konstrukciót. Ezzel a tanács célzottan kívánja elérni a hosszú, fix kamatozású kkv-hitelek arányának növelését. 
    A hosszú hozamokra ható, nemkonvencionális eszköztár finomhangolása keretében a grémium döntött a monetáris politikai célú IRS-eszköz és jelzáloglevél-vásárlási program 2018. év végéig megvalósuló kivezetéséről - idézték fel azt is hozzátéve, hogy az IRS-eszköz 2018-ra vonatkozó éves keretösszege 1100 milliárd forint. 
    A jegyzőkönyvben arra is kitérnek, a rövid hozamokra ható jegybanki eszköztár egyszerűbbé és átláthatóbbá válik azáltal, hogy a monetáris tanács döntött a 3 hónapos betéti eszköz 2018 végi kivezetéséről, amelynek jelenlegi 75 milliárd forintos állománya év végére nullára csökken. 
    A monetáris tanács a negyedik negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlan mértékben, legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.
    A tanácstagok az ülésen hangsúlyozták, hogy továbbra is szoros figyelemmel kell követni az Európai Központi Bank várható monetáris politikai döntéseinek hatását a hazai monetáris kondíciókra.
    A jelenlegi volatilis nemzetközi környezet változatlanul óvatosabb megközelítést igényel - erősítették meg a rövidített jegyzőkönyvben.
    Ebben azt is leszögezték újra, hogy a GDP bővülése 2018-ban a tavalyinál magasabban, 4,4 százalékon alakul, majd várhatóan 2019-től fokozatosan lassul.  
    Az MNB egyetlen horgonya az infláció, a monetáris tanács a rugalmas inflációs célkövető stratégia keretében a monetáris politika 5-8 negyedéves időhorizontján az inflációt befolyásoló valamennyi tényezőt figyelembe veszi - húzták alá.