Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trump átfogó, de gyors FBI-vizsgálatot szeretne a megvádolt főbírójelölt ügyében

2018-10-02 11:14:00

Gyors, de átfogó vizsgálatot szeretne a szexuális zaklatással megvádolt Brett Kavanaugh amerikai főbírójelölt ügyében Donald Trump elnök. Közben a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell hétfőn bejelentette: a szenátus már a héten voksol Kavanaugh-ról. 

    Az amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében, az amerikai-mexikói-kanadai kereskedelmi megállapodás bejelentése után újságírói kérdésekre válaszolva fejtette ki véleményét a Brett Kavanaugh elleni vádakról. Trump ismét határozottan kiállt jelöltje mellett, és hangsúlyozta, hogy a Fehér Ház semmiféleképpen nem kívánja befolyásolni a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatát. Hozzátette: a vizsgálat céljairól és esetleges korlátozásairól a szenátus dönt majd.
    Az elnök világossá tette, hogy őt nem zavarná, ha az FBI meghallgatná a harmadik nőt is, Julie Swetnicket, aki azzal állt elő, hogy Brett Kavanaugh jelen volt egy csoportosan elkövetett nemi erőszaknál is. "Az FBI-nak bárkit meg kell kérdeznie, akit akar, észszerű keretek között" - mondta, és leszögezte, azzal is egyetértene, hogy az FBI Kavanaugh-t is meghallgassa. 
    Hétfőn a szenátus igazságügyi bizottságának kilenc demokrata párti tagja levelet intézett Don McGahnhoz, a Fehér Ház jogi tanácsadójához és Christopher Wray FBI-igazgatóhoz, és még legalább egy tucat újabb tanú meghallgatását kérte. 
    Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője váratlanul bejelentette: a szenátusban még a héten voksolnak Brett Kavanaugh jelöltségéről, mert - mint mondta - a halasztgatás és az obstrukció ideje lejárt. A frakcióvezető a demokrata párti politikusokat okolta a kialakult helyzetért. 
    Közben az amerikai televíziókban Brett Kavanaugh volt osztálytársnői és évfolyamtársnői hirdetésekben állnak ki a főbírójelölt mellett. Rachel Mitchell, a szenátus múlt heti meghallgatásán Brett Kavanaugh-t és vádlóját, Christine Blasey Fordot kérdező arizonai ügyvéd, aki egyébként nemi erőszakot tárgyaló ügyek szakértője, az NBC televíziónak úgy nyilatkozott: nem támasztja alá bizonyíték a Kavanaugh ellen felhozott vádakat. 
    A Fox televízió bejátszotta egyik műsorvezetője, Laura Ingraham múlt héten sugárzott műsorának azt a riportját, amely Soros György szerepét firtatta a Kavanaugh elleni tüntetésekben. A műsorvezetőnő, szélsőbaloldalinak minősítve Sorost, hangsúlyozta, hogy Soros és a Nyílt Társadalom Alapítvány jelentős összegeket adományozott több civil szervezetnek, köztük a Nők Menete nevű csoportnak, amely Kavanaugh elleni akciókat is szervez.