Emma napja van. | 2024.04.19

Balkán-szakértő: a macedónok nem érezték, hogy dönteniük kell 

2018-10-02 09:11:00

A macedónok nem érezték, hogy dönteniük kell az ország nevének megváltozásáról - értékelte Ördögh Tibor Balkán-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a vasárnapi érvénytelen népszavazást.

    Macedóniában az érvényes népszavazáshoz szükséges ötven százalék helyett mindössze a szavazásra jogosultak harmada ment el, a válaszadók 91 százaléka viszont a névváltoztatásra szavazott. 
    A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa szerint a macedónok nem akartak egyértelmű nemet mondani, mert talán érezték, hogy ez történelmi pillanat, viszont egyértelmű igent sem tudtak mondani arra, hogy megváltozzon az ország neve, és ezzel később az ő életük is. 
    Ördögh Tibor megjegyezte: a népszavazást érvénytelensége ellenére mind a kormánypárt, mind az ellenzék saját sikereként könyvelte el. A kormánypárt azért, mert a válaszadók többsége igent mondott a névváltoztatásra, az ellenzék pedig azért, mert sokan távolmaradtak, ahogyan azt ők kérték.
    Kitért arra: a végső döntést a parlament mondja ki, az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség, 120-ból 80 igen szavazat kell.  Ehhez a kormánypártnak kilenc ellenzéki szavazatot is meg kell szereznie.
    Úgy fogalmazott: "nehéz menet jön", és akár az is előfordulhat, hogy a szomszédos Albánia "segít" meggyőzni az ellenzéket, mint ahogy az sem kizárható, hogy a kormánypárt megvásárolja a szükséges szavazatokat.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó