Emma napja van. | 2024.04.19

Potápi: támogatjuk a Kárpát-medencei egységes felsőoktatási tér megőrzését

2018-10-01 19:11:00

Potápi Árpád János szerint a magyar állam továbbra is támogatja a kialakított egységes kárpát-medencei magyar felsőoktatási tér megőrzését. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár azt követően nyilatkozott erről az MTI-nek, hogy Nagyváradon részt vett a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) tanévnyitóján, majd felavatta a Szacsvay Imre általános iskola magyar állami támogatással kialakított diákotthonát. 

    Az államtitkár elmondta: az egyetemi tanévnyitón azt hangsúlyozta, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) elődje, a Sulyok István Református Főiskola volt az első önálló magyar felsőoktatási intézmény a kommunizmus bukása utáni Romániában, alig fél évvel a diktatúra bukása után alapították meg. Az a cél azonban, amiért akkor létrehozták, ma is érvényes: a keresztény és emberi értékek érvényesítése, és a nemzeti identitás megerősítése.
    Potápi Árpád János II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemtől vett idézettel nyomatékosította: azon kell fáradozni, hogy a szabadság visszaszerzésével "nemcsak a nemzetnek, de az egyetemes Európának és az egész kereszténységnek szolgálhassunk".
    A tanévnyitón Böcskei László római katolikus megyéspüspök, és Pálfi József rektor mondott ünnepi beszédet. Utóbbi örömhírként közölte, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére az egyetemen húsz százalékkal több hallgatót vettek fel első évre, mint egy évvel korábban. 
    A rektor arra biztatta a diákokat, hogy alkossanak közösséget, legyenek közvetlen kapcsolatban egymással, és támogassák egymást. 
    A kora délutáni órákban Potápi Árpád János Pásztor Gabriella igazgatóval, és Szabó Ödön képviselővel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási szakpolitikusával közösen vágta el a szalagot a Szacsvay Imre általános iskola diákotthonának a bejáratánál a szalagot.
    Az iskola két felső szintjén 48 diák számára alakítottak ki kollégiumot a magyar állam húsz millió forintos támogatásával.