Andrea napja van. | 2024.04.18

Embercsempészet gyanújával tartóztattak le egy bolgár férfit Romániában

2018-10-01 15:01:00

Embercsempészet gyanújával harmincnapos előzetes letartóztatásba helyeztek Romániában egy bolgár állampolgárt, aki hat iraki határsértőt próbált gépkocsijában Németországba juttatni - közölte hétfőn a román határrendészet.

    A bolgár rendszámú autót a múlt hét végén, a román tengerpartot Bukaresttel összekötő A2-es autópályán tartóztatta fel a határrendészet illegális migrációt és határon átnyúló bűnözést megelőző szolgálatának műveleti egysége.
    Az utasokat a román határrendészet ostrovi őrsére kísérték, ahol kiderült, hogy a négy, románul nem tudó, iratokkal nem rendelkező, 22 és 27 év közötti felnőtt, valamint a velük lévő 3, illetve 7 éves gyermek a bolgár-román zöldhatáron átszökve érkezett az országba, ahol a 48 éves bolgár gépkocsivezető vette fel őket. A határsértők állítólag arról állapodtak meg vele, hogy fejenként nyolcezer euróért Németországba szállítja őket.
    Az irakiakat a két ország közötti toloncegyezmény alapján átadták a bolgár határrendészeknek, a bolgár gépkocsivezető ellen embercsempészetért indítottak eljárást Romániában, a konstancai törvényszék pedig elrendelte vizsgálati fogságba helyezését.
    Szintén hétfőn adott hírt a román határrendészet arról, hogy szombaton a moldovai-ukrán-román hármashatár közelében található Botosani városában tartóztattak fel nyolc, románul nem tudó, iratokkal nem rendelkező külföldit, akikről kiderült, hogy bangladesi állampolgárok. A közlemény szerint tiltott határátlépésért kezdeményeztek ellenük eljárást, és átadták őket a román bevándorlási hivatalnak.