György napja van. | 2024.04.24

Banai: kedvező évet zárt tavaly a magyar gazdaság 

2018-10-01 13:37:00

A tavalyi zárszámadásból megállapítható, hogy a magyar gazdaság kedvező évet zárt, az uniós módszertan szerint számított eredményszemléletű hiány a bruttó hazai termék (GDP) 2,2 százaléka volt, miközben az államadósság aránya a GDP 73,3 százalékára csökkent - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

    A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a 2017-re vonatkozó zárszámadási törvényjavaslatot, amely szerint a tavalyi évet felelősségteljes gazdálkodás jellemezte.
    Az államtitkár kifejtette, hogy a magyar gazdaság tavaly 4,1 százalékkal bővült, a költségvetés elfogadásakor még 3,1 százalékos növekedéssel számoltak. Ám 2016 végén kötött hatéves bérmegállapodás eredményeként többletjövedelem jelent meg foglalkoztatottaknál, ami többletfogyasztást eredményezett és megemelte a gazdaság növekedési ütemét - tette hozzá. A reálkeresetek 10 százalék feletti emelkedése folytán a költségvetésbe is több bevétel érkezett.
    Banai Péter Benő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a tavalyi költségvetésben több bevételről mondott le a kormányzat. Öt százalékra csökkent a baromfi, a tojás, a friss tej áfakulcsa, mérséklődött az internet és az éttermi szolgáltatások áfája is. A legjelentősebb változás a munkáltatókat érintette, a szociális hozzájárulási adókulcsa 27 százalékról 22 százalékra csökkent. A 2017-es volt az első év, amikor a hatéves bérmegállapodás átfogó hatásai is érzékelhetőek voltak - tette hozzá.