Gedeon napja van. | 2024.03.28

Középpontban az agrárium

2018-09-27 21:30:00

A magyar export-többlet harmadát-negyedét az agrárium termeli – jellemezte a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar teljesítőképességét Kis Miklós, az Agrárminisztérium államtitkára csütörtökön, a Megyeházán tartott II. Befektetés Ösztönzési- Agrár Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozón. A rendezvényen a helyi vállalkozók mellett Kassa és Hargita megyéből is érkeztek üzletemberek.

A szép számú érdeklődő teljesen megtöltötte a Megyeháza dísztermét. A rendezvényen többek közt részt vett Pataky Károly, Kassa megyei önkormányzat alelnöke, Taskó József, a NAK megyei elnöke, dr. Kovács János, megyei főjegyző, Negrutz Ágoston, Agrárminisztérium, miniszteri tanácsadó, ismert agrár nagyvállalkozók, a KKV szektor képviselői, polgármesterek, területfejlesztési szakemberek, hivatali tisztviselők.  A rendezvény a megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktum keretében, a megyei önkormányzat és a Bora 94 konzorciumi partnerségével, a TOP keretében jött létre.

 1906_4_680.jpg

Balról: Taskó József, Kis Miklós, Török Dezső, Negrutz Ágoston

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében gróf Széchenyi Istvánt, a legnagyobb magyar gondolatát „azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk” tovább fúzve kijelentette, hogy az elmúlt évszázadban elénk gördült kövekből nem csak lépcsőt, hanem utat is lehet építeni, sőt autópályát – mint történik Kassa és Miskolc közt, hogy összekösse Kassa és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét. A többi külföldi partner felé is törekszünk az útépítésre, a kölcsönösen előnyös együttműködésre.

 1906_1_680.jpgTörök Dezső mondott köszöntőt

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a nemzetközi kapcsolatait felhasználva, mintegy katalizátor kívánja segíteni ezt a folyamatot. A témaválasztással kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy megyénkben, de Hargitában és Kassa megyében is jelentős az agrárgazdaság szerepe. Az alkalmat megragadva megköszönte az Agrárminisztérium és a NAK megyei szervezetének a segítségét, támogatását.

1906_0_680.jpg

 Az agrárexportról tartott előadást az államtitkár

Kis Miklós a szakmai megnyitó keretében Magyarország agráriumi külkereskedelmének alakulása, piaci helyzete Európában címmel értekezett. Számokkal alátámasztva kiemelte, hogy 2010-hez képest jelentős előrelépés történt ezen a területen. A kormányzat számos intézkedéssel segítette az ágazat fejlődését és ez a továbbiakban is folytatódik. A fő piacunk az Európai Unió és ezen belül is Németország.  Keresik a lehetőségeket a Távol-Keleten és potenciális piacnak tekintik a Nyugat-Balkán államait is.  A felvidéki, erdélyi gazdákkal együttműködésre utalva szólt a Kárpát-medencei integrátor szerepről is.

 1906_2_680.jpg

Jelentős érdeklődés kísérte a rendezvényt

Nemzetközi összevetésben is javult a magyar agrárium helyzete, azonban van még tennivaló bőven, hogy emelkedjen a hatékonyság és nőjön az export volumene, valamint a termékek feldolgozottsági szintje, s mindezt jó áron tudják eladni. Rendelkezünk még tartalékokkal például a ökogazdálkodás területén – utaslt a lehetőségekre az államtitkár. A felsorolt célok megvalósítása során  az Agrárminisztérium számít az ágazatban érintett valamennyi szervezet, gazdálkodó együttműködésére.

 1906_3_680.jpg

Több agrárvállalkozó tartott előadást, köztük a hercegkúti  Oroszné Götz Ildikó

A szakmai megnyitót követően Taskó József bemutatta a NAK megyei szervezetét, bemutatkoztak a jelen lévő külföldi partnerszervezetek valamint több helyi gazdálkodó.  Ezt követően fórum keretében kérdéseket tehettek fel a résztvevők, majd üzletember találkozóvá alakult a rendezvény, amely keretében kötetlen keretek közt ismerkedhettek, tárgyalhattak a résztvevők.

1906_5_680.jpg

Sok hasznos információhoz jutottak a résztvevők