Csongor napja van. | 2024.04.16

Századvég Alapítvány: a magyarok többsége a nemzeti szuverenitást támogatja

2018-09-27 17:59:00

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek több mint kétharmada (67 százalék) a tagállamok szuverenitását erősítené Brüsszellel szemben.

    A Századvég Alapítvány csütörtökön jutatta el az MTI-hez nyolc hónappal az európai parlamenti választás előtt készült friss felmérését.
    A kutatásból kiderül: a magyarok 80 százaléka gyengére értékelte az Európai Unió válságkezelését. Az unió kvótarendszerét - lényegében politikai irányultságtól függetlenül - a döntő többség (81 százalék) elutasítja (16 százalék támogatja), 87 százalék pedig a szíriai háború végével visszaküldené eredeti otthonukba a migránsokat (8 százalék nem küldené vissza őket).
    Arra a kérdésre, hogy ki kezeli jobban a migrációs válságot, a megkérdezettek 75 százaléka a közép-kelet-európai országokat jelölte meg és csak 14 százaléka Brüsszelt.
    Az alapítvány értékelése szerint az ellenzéki kampánynak komoly problémát fog okozni az is, hogy egy olyan időszakban próbál marginális ügyeket központi témává emelni a közbeszédben, amikor a megkérdezettek több mint kétharmadát (69 százalék) aggasztja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémája.
    A Századvég szeptember 15. és szeptember 22. között ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt ember telefonos megkérdezésével, CATI-módzserrel végezte kérdőíves közvélemény-kutatását. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - olvasható a Századvég közleményében.