Auguszta napja van. | 2024.03.29

Századvég: a többség nem ért egyet a Sargentini-jelentés elfogadásával

2018-09-27 11:18:00

A Sargentini-jelentésről értesülő magyarok többsége, 57 százaléka nem ér egyet annak elfogadásával - közölte a Századvég Alapítvány szerdán az MTI-vel.

    Az alapítvány közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 32 százaléka inkább egyetért a jelentéssel, 11 százaléka pedig nem tudott dönteni, vagy nem válaszolt.
    A jelentésről a magyarok 82 százaléka hallott - tették hozzá.
    Kiemelték, egyedül a baloldaliak körében vannak többségben a jelentést támogatók: 61 százalék támogatja, harminc százalék ellenzi azt. 
    A magukat középre helyezők negyven, a jobboldaliak tíz százaléka támogatja a döntést, előbbi ötven, utóbbi 84 százaléka ellenzi azt - tudatták.
    A kutatásból az is kiderült, a megkérdezettek 55 százaléka szerint a jelentés főleg a migrációs politikája miatt kritizálja Magyarországot, 39 százalék viszont úgy véli azért, mert baj van a demokráciával és az emberi jogokkal.
    Emlékeztettek, szeptember 12-én az Európai Parlament elfogadta a Judith Sargentini által beterjesztett, Magyarországot elítélő jelentést. A döntés óta mind Európában, mind Magyarországon heves vita folyik a jelentésben megfogalmazott vádak jogosságáról és a szavazás jogi érvényességéről - írta az alapítvány.
    A Századvég a szeptember 15. és 22. között végzett telefonos kérdőíves közvélemény-kutatás során ezer véletlenszerűen kiválasztottat kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb körülbelül 3,1 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - szögezik le.