Auguszta napja van. | 2024.03.29

Négy településen lesz vasárnap időközi önkormányzati választás

2018-09-27 08:19:00

Négy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: a főváros XV. kerületében és Mánfán polgármestert, Bujákon polgármestert és képviselőket, a X. kerületben pedig egyéni képviselőt választanak.

    A főváros XV. kerületében azért tartanak időközi polgármester-választást, mert Hajdu László (DK) korábbi polgármestert áprilisban országgyűlési képviselővé választották, a két tisztség pedig összeférhetetlen. A polgármesteri tisztségért négy jelölt indul: Németh Angéla alpolgármester (Rászorulókat Támogatók Egyesülete - Magyar Szolidaritás Mozgalom), akit a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok is támogatnak, továbbá a kerületet 2010 és 2014 között irányító László Tamás (Fidesz-KDNP), valamint Kerezsi László (Magyar Munkáspárt) és Csékei Sándor (független). A választói névjegyzékben 64 938 helybéli szerepel. 
    A Baranya megyei Mánfán azért rendeznek időközi polgármester-választást, mert a település korábbi, független vezetője, Hohn Krisztina megkapta a Gémesi György lemondása miatt megüresedett parlamenti mandátumot az LMP frakciójában, ezért összeférhetetlenség miatt lemondott polgármesteri tisztségéről. A posztért öt független jelölt, köztük a jelenlegi alpolgármester, Takács Zsolt, valamint Boros Józsefné, Poczók Gyuláné, Konyári Zsolt és Schneiderné Dreher Mónika indul. A 770 lelkes település választási névjegyzékében 648-an szerepelnek.
    A Nógrád megyei Bujákon polgármestert és képviselőket is választanak, mivel a képviselő-testület júniusban feloszlatta magát. A polgármesteri posztért két független jelölt indul: Borbély Ferenc és Borbély Gábor. A hat képviselői helyre huszonöten pályáznak, mindannyian függetlenként. A voksoláson 1702 helybéli szavazhat. 
    Vasárnap a főváros X. kerületében, Kőbányán a 6. számú egyéni választókerületében egyéni választókerületi képviselőt választanak, miután a korábbi képviselő, Gazdag Ferenc (Fidesz-KDNP) júniusban lemondott. A választáson három jelölt indul: Fléger István Tamás (Magyar Munkáspárt), Kovács Róbert (Momentum Mozgalom) és Szilágyi-Sándor András (Fidesz-KDNP). A voksoláson 5236-an vehetnek részt.