Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2018-09-26 19:27:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa belsejében, főként a közép-európai térségben, a Balkán-félszigeten, a Kelet-európai-síkságon a szeptember végén megszokottnál jóval hűvösebb az idő. Hajnalra 0, -5 fokig is lehűl a levegő, a talaj mentén pedig sokfelé fagy. A legmelegebb délutáni órákban jellemzően csak 10 és 16 fok közé emelkedik a hőmérséklet, ami a többfelé zavartalan napsütésben kellemesebbnek tűnik. Ugyanakkor a Pireneusi-félsziget déli felén még kánikula van, 36, 37 fokot mérnek. Dél-Olaszországban, a görög szigetvilágban is nyárias a hőmérséklet, de ott csak 26, 27 fok a csúcsérték. Az időjárási frontok továbbra is Európa északi területi felett vonulnak, és pályájukban csütörtök estig nem várható lényeges változás. A Kárpát-medence időjárását így holnap is anticiklon alakítja, a magasabb légrétegekben már enyhébb levegő érkezik. A hűvös, helyenként kifejezetten hideg hajnal után napos időre számíthatunk kissé erősödő nappali felmelegedéssel.
    
    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    A délután második felétől északon növekedhet meg a fátyolfelhőzet, amely éjszaka helyenként északkeleten meg is vastagodhat. Csütörtökön is sok lesz a napsütés, időnként északon és keleten lehet többnyire kevés felhő. Csapadék nem lesz. Szerdán többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csütörtökön főként az Alföldön élénkül meg a délnyugati szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6 fok között alakul, elsősorban a Duna-Tisza közén és a Dunántúlon déli felén számíthatunk fagyra, talajmenti fagy viszont többfelé várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 18 és 21 fok között valószínű.