Emma napja van. | 2024.04.19

Elhunyt a börtönben egy húsz évre elítélt volt román kommunista munkatábor-parancsnok

2018-09-26 17:44:00

Elhunyt 90 éves korában Ion Ficior, emberiesség elleni bűncselekmény elkövetése miatt tavaly márciusban jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélt volt román kommunista munkatábor-parancsnok.

    A politikai foglyokkal való kegyetlen és embertelen bánásmód miatt elítélt Ficior a jilavai börtönkórházban hunyt el szerdán. A volt táborparancsnokot 103 ember halála miatt találta felelősnek a román legfelsőbb bíróság.
    Ficior a hatvanas évek elején a Duna-deltában felállított peripravai munkatábort vezette, ahol főleg a rendszer által ellenforradalmároknak minősített elítélteket, közöttük erdélyi ötvenhatosokat tartottak fogva, például Páskándi Géza írót, Páll Lajos festőművészt, Dávid Gyula irodalomtörténészt.
    A peripravai munkatábor célja a foglyok megsemmisítése volt. Az embertelen körülmények, rendszeres verések, az ivóvíz, élelem és orvosi ellátás hiánya miatt 103 fogoly halt meg Ficior parancsnoksága alatt.
    A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) eddig több volt kommunista börtönparancsnok ellen tett feljelentést az ügyészségen, amely eljárást is indított. Eddig két esetben született jogerős ítélet. Ficior mellett a hírhedt Ramnicu Sarat-i börtön egykori parancsnokát, Alexandru Visinescut ítélték 2016-ban ugyancsak húszéves börtönbüntetésre.