József napja van. | 2024.03.19

Ismét MagdaFeszt lesz Debrecenben

2018-09-25 18:27:07

Szabó Magda születésének évfordulójához kapcsolódóan a debreceni Csokonai Színház tavaly indította útjára a MagdaFeszt rendezvénysorozatot, amely a női alkotókat és a női alkotást helyezi a középpontba - emlékezetett a színház igazgatója a fesztivál idei programjait beharangozó sajtótájékoztatón. 

    Gemza Péter elmondta: október 5-én, Szabó Magda születésnapján kezdődik a fesztivál a debreceni társulat Az ajtó című produkciójának nagyszínpadi változatával. 
    Az író bel- és külföldön egyaránt elismert művének főszerepeiben Kubik Anna Kossuth-díjas és Varga Klári Jászai-díjas színművészt láthatja a közönség. Emerenc szerepének plasztikus megformálásáért Kubik Anna a brassói Nemzetközi Dramaturgiai Fesztivál legjobb női főszereplőjének járó díjat kapta és az előadás nagy sikert aratott a Transz/Missziók nemzetközi vándorfesztiválon is - jelezte az igazgató.
    Hozzátette: Szabó Magda a magyar irodalomtörténet és Debrecen kultúrtörténetének megkerülhetetlen alakja, hozzá hasonlóan jelentős és izgalmas női hangokat gyűjtött csokorba az idén második alkalommal megrendezendő MagdaFeszt. 
    A Teher alatt nő, avagy: itt nem lehet megmaradni esten három színésznő tolmácsolásában hallhatják az emigrációt választó Karády Katalin, Fedák Sári és Bulyovszkyné Szilágyi Lilla életének történetét. 
    A 20. század amerikai irodalmának tragikus sorsú alakja volt Sylvia Plath, akinek kultikus önéletrajzi regénye, Az üvegbura elevenedik meg az Örkény Színház előadásában október 12-én. 
    A MagdaFeszt idei kínálatában azonban nem csak az irodalom és a kultúra terén kiemelkedőt alkotó nők szólalnak meg, hiszen a Radioaktív című előadásban a fizika és kémia történetének megújítójaként ismert Marie Curie életének egy szakaszába is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők - hangzott el a sajtótájékoztatón. 
    Mindhárom előadás azokkal a mai kérdésekkel vet számot, hogy mit ér az alkotó, ha nő, és milyen az alkotás, ha női. 
    A II. MagdaFeszten is kiemelt figyelmet fordítanak az olyan női témákra, mint a szülés, az anyaság, az alkotómunka és magánélet összeegyeztethetősége. A szülés és gyermekvállalás témáját innovatív színházi eszközökkel dolgozza fel a Tünet Együttes Burok című mozgásszínházi előadása, illetve a Szabó T. Anna szövegei nyomán készült Anyajegy, egy felnőtteknek szóló bábszínházi produkció. Szintén Szabó T. Anna meséje alapján készült a Nagyvárad Táncegyüttes Senki madara című táncszínházi előadása, amelyet bátran ajánlanak a szervezők a 10 év feletti korosztálynak. A Csokonai Ifjúsági Program vendége lesz az Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház Mondják meg Zsófikának című tantermi előadása. 
    Az idei fesztivál kiemelt vendége Szalóki Ági: az énekes október 6-án délelőtt a gyerekeket várja koncertjére, este pedig a Dalok szerelmeseknek című sanzonestjével varázsolja el a felnőtt közönséget. 
    A MagdaFeszt kísérőeseményei között ismét lesz Szabó Magda Szabadulószoba, éjszakai kulisszajárás Szabó Magda nyomában, előadás a Szabó Magda-hősök pszichológiai típusairól, illetve az Abigél és a Mondják meg Zsófikának kapcsán arról beszélgetnek majd, hogy milyenek az egykori és a mai regényhősök, ha épp fiatal lányok. 
    A fesztivál záróeseményeként a Csokonai Színház társulata Strindberg Júlia kisasszony című szerelmi drámáját mutatja be a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jeles András rendezésében, Móga Piroska címszereplésével.