József napja van. | 2024.03.19

Porosenkót az ukránok fele semmilyen körülmények között nem választaná újra elnöknek

2018-09-25 15:45:00

A jövő márciusi ukrajnai elnökválasztással kapcsolatban Petro Porosenko jelenlegi államfő bizonyult a legnépszerűtlenebbnek az ukrán politikusok közül egy kedden ismertetett felmérés szerint, amelyben a válaszadók fele úgy nyilatkozott, hogy semmilyen körülmények között nem fog a mostani elnökre szavazni.

    A felmérésben részt vevők negyede nem szavazna Julija Timosenkóra, az ellenzéki Haza párt vezetőjére, Oleh Ljaskóra, a szintén parlamenti ellenzéki Radikális párt vezérére, Arszenyij Jacenyuk volt kormányfőre, a Porosenko pártjával koalícióban kormányzó Népi Front első emberére, valamint Jurij Bojkóra, az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök híveiből alakult Ellenzéki Blokk frakcióvezetőjére sem.
    Csaknem minden hatodik megkérdezett válaszolta ugyanezt Vadim Rabinovics, az Ellenzéki Blokkból kivált, most független képviselő, az általa alapított Életért párt vezetője és Oleh Tyahnibok, a radikális nacionalista Szabadság párt elnöke esetében. 
    A felmérés résztvevőinek csupán egyharmada mondta azt, hogy kész személyesen részt venni jelöltje támogatására szervezett demonstráción, vagy más tömegrendezvényen. 
    A Rejting által végzett felmérés eredménye szerint a mostani sorrend alapján Julija Timosenko áll a népszerűségi lista élén 13,2 százalékkal. A második helyre feljött viszont a színész, komikus Volodimir Zelenszkij, akit a megkérdezettek 7,8 százaléka látna szívesen az államfői poszton. A színész ugyan még nem nyilatkozott, hogy indul-e a megmérettetésen, mint ahogy a szintén népszerű énekes, Szvjatoszlav Vakarcsuk, az Okean Elzy rockzenekar frontembere sem, ennek ellenére az ő támogatottsága sem csekély: öt százalékos.
    Porosenko jelenleg a népszerűségi listán harmadik helyen áll mindössze 6,8 százalékos támogatottsággal, és szorosan követi őt Anatolij Hricenko volt Haza párti politikus 6,6 százalékkal. Bojko 5,7, Rabinovics 5,4, Ljasko pedig 5,2 százalékon áll, a többiek támogatottsága nem éri el a 2,5 százalékot.
     A Rejting neves ukrán közvélemény-kutató csoport kedden tette közzé szeptember 10-18. között elvégzett felmérésének eredményeit. A személyes interjúk formájában elvégzett közvélemény-kutatásban 2500 ember vett részt.