József napja van. | 2024.03.19

Kreml: nem irányul harmadik ország ellen a szíriai légvédelem megerősítése

2018-09-25 14:58:30

Nem irányul harmadik ország ellen az orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer Szíriának történő átadása, az intézkedés célja kizárólag az orosz katonák biztonságának szavatolása - erősítette meg Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak az orosz álláspontot.

    Peszkov Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azon kijelentésére reagált, amely szerint az Sz-300-as Szíriába szállítása növelheti a kockázatokat a régióban. A szóvivő valótlannak minősítette azokat az izraeli sajtójelentéseket, amelyek szerint Netanjahu és Vlagyimir Putyin orosz elnök azt megelőzően beszélt telefonon egymással, hogy Moszkva közölte: a korábbinál korszerűbb légvédelmi rakétarendszert bocsát Damaszkusz rendelkezésére. 
    Peszkov nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a szíriaiak milyen feltételekkel jutnak majd az orosz fegyverrendszerhez. 
    Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy Oroszország két héten belül Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának, amely több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes, gyorstüzelésű és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik. A döntés indoklásaként megismételte: Moszkva szerint az izraeli légierőt terheli a felelősség azért, hogy a szíriai légvédelem szeptember 17-én lelőtt egy orosz Il-20-as felderítő gépet, a fedélzetén 15 katonával. 
     "Hangsúlyozom: 2013-ban az izraeli fél kérésére állítottuk le az Sz-300-as rendszer Szíriába szállítását, amely készen állt az elküldésre, a szíriai katonák pedig megkapták a szükséges kiképzést. Mára a helyzet megváltozott. És nem a mi hibánkból" - mondta Sojgu.
     Közölte, hogy a szíriai légvédelem harcálláspontjait olyan, eddig csak az orosz fegyveres erőknél rendszeresített, automatizált vezérlőrendszerekkel fogják felszerelni, amelyek szavatolják az orosz repülőgépek azonosítását és a szíriai légvédelem összes eszközének központi irányítását. Oroszország emellett a Földközi-tenger medencéje fölött el fogja fojtani a szíriai területen objektumokat támadó légierő műholdas navigációját, a repülőgépek fedélzeti rádiólokátorait és kommunikációs rendszerét.
    Oroszország és Szíria még 2010-ben kötött szerződést az Sz-300-as eladásáról. A Kommerszant című gazdasági lap kedden az írta, hogy Damaszkusz két ezred felszereléséhez elegendő légvédelmi rakétát kap, a Kremlhez közeli Izvesztyija című napilap viszont feleennyi Sz-300PMU-2-es Favorit rendszer átadásáról írt. 
    Utóbbi újság azt is tudni véli, hogy Oroszország az Il-20-as elvesztése nyomán megerősítette elektronikus hadviselési arzenálját Szíriában, ahová a hmejmími orosz bázisra Il-76-os repülőkkel elfojtó berendezéseket szállított a Sojgu által megnevezett feladatok ellátásához.