Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagy erejű tornádó söpört végig Kanada fővárosán és a környékbeli településeken

2018-09-22 08:50:00

Nagy erejű tornádó söpört végig Kanada fővárosán, Ottawán és a környékbeli településeken,  a forgószél háztetőket szaggatott le, fákat és villanypóznákat döntött ki, a térségben csaknem 150 ezer háztartás maradt áram nélkül - jelentette szombatra virradóra a CBC kanadai hírtelevízió internetes oldalán.

    A híradás szerint hat sérültet szállítottak kórházba, négyük állapota súlyos.
    A tornádó óránkénti közel kétszáz kilométeres széllökések kíséretében csapott le a térségre helyi idő szerint péntek este. Először a fővárostól nyugatra fekvő Dunrobin kisvároson söpört végig, majd kelet felé haladva átkelt az Ottawa folyón, és Gatinea egyes részein, később a fővárosban pusztított.
    A tornádó villanypóznákat szakított ki a helyükből, fákat csavart ki gyökerestül, a híradásban bemutatott felvételeken számos súlyosan megrongálódott, tető nélkül maradt ház látható. A kidőlt fák, leszakadt áramvezetékek és jelzőlámpák miatt komoly fennakadások vannak a közúti forgalomban, de sok helyütt szünetel a távközlés is. A károk felmérése még tart, de egy szemtanú például arról számolt be, hogy az utcájában csak egy ház maradt épen.
    Ottawában ideiglenes szállásokat nyitottak meg azok számára, akik fedél nélkül maradtak.