Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jubileumi tanévnyitót tartott a FODISZ

2018-09-21 16:02:00

A legeredményesebb diáksportolókat és felkészítő tanáraikat jutalmazták az idén tízéves Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) tanévnyitó ünnepségén.

    A FODISZ pénteki, jubileumi eseményén Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, hogy "a kormány törekvése, hogy minél több ember, gyermek sportoljon, a FODISZ-é pedig az, hogy minél több fogyatékos ember tegye ezt. A kormány a jövőben sem mond le erről a céljáról".
    Ezt a gondolatmenetet vitte tovább Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, aki kiemelte:
    "A fogyatékossággal élők bekapcsolása a sportba, a mindennapi életbe a fővárosi önkormányzat vezetésének is célja. A sport és a játék különösen alkalmas arra, hogy összehozza az épeket és a fogyatékkal élőket."
    Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke az elmúlt tíz év történetének összegzésekor kiemelte, hogy míg 2008-ban négy, az idén már 36 országos versenyt rendeztek fogyatékos diákoknak. Az országos sportversenyeken mintegy 3800 tanulót tudnak rendszeresen megszólítani, a területi viadalokon pedig még ennél is többet. Megemlítette, hogy 2015-ben bevezettek egy sportolói adatbázist, ennek segítségével tudnak valós számot adni a sporteseményekről, illetve a sportoló diákokról. Amíg kezdetben két, addig már húsz fölötti számú sportágból választhatnak a fogyatékkal élők. Kiemelte, hogy ma már biztos és folyamatos állami támogatásban részesülnek. A jövő feladatai között elsősorban a sportrendezvények színvonalának emelését, valamint a szakiskolás diákok diákolimpiai versenyrendszerének kiépítését nevezte meg, ugyanis szerinte ezen a területen kevésbé aktívak a fiatalok.
    "Ritkák az olyan együttműködések, melyek barátságon alapulnak, így dolgoznak a felek a közös célért. Az MDSZ és a FODISZ kapcsolata ilyen" - mondta Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. Az együttműködésből példaként kiemelte a 2016-os budapesti mezeifutó iskolai világbajnokságot, amelyen az épek és a fogyatékkal élők együtt versenyeztek. 
    Az eseményt záró beszédében Szabó László, a FODISZ elnöke két fogalmat emelt ki: az egységet és a méltóságot. 
    "Ahhoz, hogy segíteni tudjunk egymáson, egységre van szükség. A közös munkát pedig méltósággal kell végeznünk" - mondta.
    A jövővel kapcsolatban megjegyezte, hogy a jelenlegi nyilvántartás szerint nyolcvanezer fogyatékos van a magyar köznevelésben, akik közül kevesen sportolnak. A cél az, hogy növeljék a sportolók és a választható sportágak számát.
    Az eseményen két együttműködési megállapodás aláírására is sor került a FODISZ, valamint a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara, illetve a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete között. Ezeket Szabó László, illetve Bálint Péter, a gyógypedagógiai kar dékánja és Balogh László, az intézet igazgatója látta el kézjegyével.
    Az esemény végén átadták a Fogyatékosok Sportjáért díjakat, az arany fokozatot 
Szíver Krisztina, a FODISZ alapító tagja, valamint Fehér János, a Borsod Megyei Fogyatékosok Szövetségének elnökségi tagja vehette át.